Färgblind hör världens alla färger

2013-07-29 08:41  

Neil Harbisson är färgblind. För honom är himlen alltid grå. Men sedan 2004 kan han med hjälp av implantat höra färger framför honom.

År 2003 startade artisten och musikern Neil Harbisson ett projekt, med ett par datortekniker, som nu möjliggjort att han kan uppfatta färger. I ett Ted-talk i samarbete med Huffington Post berättar han om sina erfarenheter, från att inte kunnat veta om det var en färg-tv framför honom till att kunna höra om det är farligt att sola.

Han har ett elektroniskt öga, en färgsensor, som upptäcker färger framför honom och skickar signaler om färgregistreringen till ett chip som implanterats i bakre delen av huvudet. På så sätt kan Neil Harbisson höra vilka färger som är framför honom.

De olika färgerna representerar toner vilket gör att han hör färger och uppfattar visuell estetik genom melodier.

Han kan även höra färger som ögat inte kan uppfatta som infraröd.

<iframe src="http://embed.ted.com/talks/neil_harbisson_i_listen_to_color.html" width="468" height="315" frameborder="0" scrolling="no" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt