Facebook för vuxna proffs

2011-03-22 23:00  
Tillströmningen till Linkedin exploderade häromåret i samband med finanskrisen. På Google är så gott som alla anställda medlemmar, enligt Linkedins statistik. Och av Ericssons 90 000 anställda har över 52 000 sitt cv på sajten. Foto: Scanpix samt Talentum arkiv

Intresset för Linkedin, proffsens eget Facebook, exploderar i Sverige. I mars förra året hade 130 000 svenskar sitt cv på Linkedin. I dag är de över 600 000.

Proffsnätverket Linkedin har funnits på nätet sedan våren 2003, men det är först nu som intresset i Sverige exploderat. Men de 600 000 som anslutit sig är ändå långtifrån de närmare 4 miljoner svenskar som är aktiva på Facebook. Men på Linkedin är urvalet ett annat. Där samlas folk i karriären, som vill få kontakt med likasinnade - å jobbets vägnar.

Många som kritiserat Facebook för att bara handla om trams, är gärna med i Linkedin.

- Och där accepteras det tråkiga gränssnittet trots att det är trubbigare att använda, säger Brit Stakston, strateg inom sociala medier på kommunikationsbyrån JMW.

Från början sågs "proffsens Facebook"

i första hand som ett rekryteringsverktyg, för talanger och företag. Mest omtalad är rekryteringen av finanschefen till datajätten Oracle. Jeff Epstein, som fick jobbet, är fortfarande medlem och har över 500 kontakter.

Men nätverket används också för omvärldsbevakning av kunder, leverantörer och konkurrenter.

Brit Stakston råder företag att uppmana sina anställa att gå med. I synnerhet folk med nyckelpositioner, inom områden där man har rekryteringsbehov.

Allt fler, i synnerhet konsulter, öppnar diskussionsgrupper på Linkedin för att visa upp sig för potentiella kunder.

För Stefan Bükk har sajten blivit ett viktigt hjälpmedel. Han jobbar som forskningsingenjör på Swerea IVF, och leder dessutom kurser på Chalmers. Inför en kurs söker han ofta upp deltagarna på Linkedin för att se var de jobbar.

- Då kan jag anpassa kursen och få en bättre dialog med deltagarna.

Samma sak gör han inför ett möte med en säljare eller kund. Stefan Bükk har själv snart 800 Linkedin-kontakter.

- Jag samlar inte på hockeybilder utan på Linkedin-kontakter, skämtar han. Men självfallet är det kvaliteten på kontakterna viktigare än antalet.

Tillströmningen till Linkedin exploderade häromåret i samband med finanskrisen. På Google är så gott som alla anställda medlemmar, enligt Linkedins statistik. Och av Ericssons 90 000 anställda har över 52 000 sitt cv på sajten.

Vinnova, verket för innovationssystem, arbetar sedan ett år tillbaks aktivt med proffsnätverket.

- Vi har initierat diskussionsgrupper, och har fått deltagande från internationella organisationer, säger Jan Sandred, programdirektör på Vinnova.

Linkedin har över 90 miljoner medlemmar, men möter allt tuffare konkurrens från Branchout, som startades förra sommaren av Facebook.

Sajten startades i hans vardagsrum

* Linkedin startades i grundaren Reid Hoffmans vardagsrum 2002. Bolaget har sitt huvudkontor i Mountain View, Silicon Valley, och har ungefär 1 000 anställda världen över.

* Linkedin är privatägt, men har ansökt om notering på börsen. Företagets största ägare är Reid Hoffman, och näst störst är riskkapitalbolaget Sequoia Capital. Totalt har Linkedin dragit in över 100 miljoner dollar i riskkapital.

* I sin börsansökan skriver bolaget att omsättningen var 161 miljoner dollar de första nio månaderna 2010. För första gången redovisades en vinst.

* Den största delen av omsättningen kommer från rekryteringstjänster där företag använder Linkedin för jobbannonser och får hjälp med att hitta rätt personer till ett visst jobb.

* Bolagets värde uppskattas till omkring 2,5 miljarder dollar.

Mer om: Facebook Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer