Fabrikstillverkade hus flyter i Sverige

2015-04-02 06:00  
Richard Bergström är initiativtagaren till Aquavillorna som flyter i Pampas Marina i Solna. Foto: CHRISTIAN RHEN+Christian Rhen

I Sverige har ett koncept för flytande hus tagits fram av företaget Aquavilla. 21 sådana hus ligger i Ulvsundasjön i Stockholm.

Det var dock inte framtida översvämningsrisker som ledde till idén om att utveckla flytande hus, berättar initiativtagaren Richard Bergström. I stället var det en önskan om att förlänga säsongen i småbåtshamnen och att svara upp mot efterfrågan på att bo vid vattnet.

Men enligt honom fungerar villorna även som en anpassning för framtida översvämningar.

– Det är något vi får med på köpet. Oavsett vattenstånd så flyter villan. Om vattnet skulle öka, vilket man befarar, så bekommer det inte våra samhällen, säger han.

En fabrik i Västervik är tänkt att producera Aquavillorna, men den är än så länge halvfärdig och har bara hunnit tillverka två hus.

Företagets verksamhet går nämligen på sparlåga i väntan på domar från mark- och miljödomstolen angående 24 nya hus i Västervik och fyra nya hus i Solna.

– Vi har investerat 40 miljoner i Västervik och det återstår lika stor del för att färdigställa produktionsanläggningen, men just nu ligger vi lågt med det också, säger Richard Bergström.

Aquavillorna flyter tack vare en betongkassun fylld med luft. Här i Ulvsundasjön är de förankrade i sjöbottnen och förtöjda vid flytbryggor. Trots en hel del vågor på sjön den här dagen gungar de ytterst lite.

I Västervik är tanken att villorna ska kopplas ihop med en pir med hjälp av vajrar och gångjärnssprintrar, så att husen blir tillgängliga för rullstolsburna samtidigt som konstruktionen blir mer stabil.

– Då blir varje hus oerhört stabilt och kommer inte att gunga, säger Richard Bergström.

Aquavillornas stomme består av stålprofiler och cellplastisolering för att vara oorganiskt och stå emot fukt. Enligt företaget är stommen cirka 30 procent lättare än en traditionell trästomme.

Linda Nohrstedt

Mer om: Hus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer