Digitalisering

Experter: Apple samlar in känsliga data – även när användarna säger nej till spårning

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple vill gärna framstå som ett mer integritetsvärnande alternativ till övriga tech-jättar. Men en färsk säkerhetsgranskning tyder på att Iphone-tillverkaren fortsätter att spåra sina användare – trots att den funktionen har stängts av.

Publicerad

”Integritet är en grundläggande mänsklig rättighet. Det är också ett av våra kärnvärden”. Orden är Apples egna, och kommer från den utförliga del av teknikbolagets hemsida som handlar om integritetsskydd.

”Du har kontrollen. Integritet är inbyggd från början”, är budskapet som Apple vill trumma in hos användarna. Till exempel ska det vara upp till Iphone-ägarna själva att bestämmma om Apple får samla in diagnostik- och användarinformation från din telefon eller surfplatta. Den som inte vill det kan avaktivera delningen av så kallad enhetsanalys helt och hållet, lovar Apple.

Bryter Apple löftet till användarna?

Nu kommer nya uppgifter som pekar på att Apple kanske inte alltid lever upp till det löftet. I stället verkar det som att teknikbolaget fortsätter att samla in privat information även när användarna valt att inte dela den typen av information. Det framkommer i en analys som två amerikanska säkerhetshetsexperter och apputvecklare står bakom, rapporterar Gizmodo.

Tommy Mysk och Talal Haj Bakry, som arbetar på mjukuvarubolaget Mysk, har granskat vilka data som ett antal av Apples egenutvecklade appar, bland annat Apple Musik, Aktier och App Store, samlar in.

"Detaljnivån är chockerande"

Enligt Mysk och Bakry fortgår spårningen i dessa appar, oavsett vilket val Iphoneägarna gör i fråga om delning av data. Informationen som samlas in rör sig bland annat om vilken typ av enhet du använder (inklusive prylens id-nummer), vilken upplösning det är på skärmen, hur du är ansluten till internet – och vad du klickar på i App Store.

Har man sökt efter appar som berör psykisk ohälsa, sexuell läggning eller andra delar av ditt privatliv, kan den informationen hamna hos Apple även i fall där användarna inte är medvetna om det, poängterar säkerhetsexperten Tommy Musk.

– Detaljnivån (på insamlade data, reds anm) är chockerande för ett företag som Apple, säger han till Gizmodo.

Granskningen utfördes på två olika enheter. Dels en Iphone med det färska operativsystemet Ios 16 installerat, dels en Iphone med Ios 14,6 som Tommy Mysk och Talal Haj Bakry hackade (jailbreak på engelska) för att skaffa sig högre rättigheter än vad användare vanligtvis har. Funktionen app tracking, på svenska insyn i appspårning, infördes dessutom i och Ios 14,5, och fanns alltså med på telefonen ifråga. Insyn i appspårning innebär att alla utvecklare måste be användarna om lov för att få spåra dig via appar eller webbplatser.

På så vis var det möjligt för säkerhetsexperterna att avkryptera och analysera datatrafiken som gick från Apples egna appar i telefonen till tillverkarens servrar.

På bägge telefonerna hade exempelvis delningen av Iphone- och Watch-analysdata, och funktionen för personliga Apple-annonser i appar som App Store, Aktier och Apple News, avaktiverats. Informationen som hämtades från exempelvis aktieappen skickades sedan vidare till en Applesajt för analys: https://stocks-analytics-events.apple.com/analyticseventsv2/async.

– Att stänga av insamlingen minskade inte mängden av detaljerade analysdata som apparna skickar till Apple, kommenterar Tommy Mysk.

Apple har inte kommenterat uppgifterna

Enligt granskningen sker det dock ingen insamling av data från appar som Hälsa och Plånbok, två Appleprogram som hanterar personlig information som kan vara mycket känslig.

Men det är anmärkningsvärt om tillverkarens spårning ser ut att fortsätta i vissa Apple-appar – trots om användarna aktivt har valt att inte dela med sig av den typen av information.

Apple har ännu inte kommenterat uppgifterna som mjukvarubolaget Mysk har publicerat.