Experten: produktion i små serier en överlevnadsfråga

2014-12-02 16:22  

Fler svenska industriföretag måste göra som Kinnarps: anpassa produktionen till små serier. Det är en ren överlevnadsfråga, enligt produktionsexperten Björn Langbeck.

– Enstycksproduktion är absolut inget nytt; det är kärnan i Toyotas framgångar. Men nu börjar äntligen företag i fler branscher att förstå fördelarna, säger Björn Langbeck, projektledare på forskningsinstitutet Swerea IVF med lång erfarenhet av produktionseffektivitet och flöden.

Enstycksproduktion behöver inte betyda att fabriken tillverkar en enda unik produkt. Men produkterna är beställda av en kund enligt specifika önskemål, och serierna är ofta små. Precis vad möbeljätten Kinnarps framtida produktionslina ska klara, efter en investering på närmare 60 miljoner kronor.

Björn Langbeck ser fler fördelar med konceptet:

  • Fabrikerna slipper att hålla stora lager som binder kapital.
  • Endast produkter som redan är sålda tillverkas. Därmed slipper man den ekonomiska smällen när färdiga produkter måste kasseras för att ingen vill köpa dem.
  • Tillverkarna kan erbjuda ett mycket större utbud, vilket kan vara en förutsättning för att locka till sig order från kunderna.

Det finns utmaningar också. Produktionen måste vara flexibel med korta omställningstider. Inköpsavdelningen måste styras om från att köpa in stora volymer med mängdrabatt till att köpa in en massa småpartier.

Björn Langbeck lyfter fram Scania som ett svenskt företag som verkligen lyckats med sin enstycksproduktion.

– Det är en del i företagets succé. Står du vid slutmonteringen så ser du att varenda lastbil är unik. De är korta eller långa, har små eller stora hytter, olika motorer och växellådor.

När en fabrik är anpassad för en så varierad produktion skulle det vara knivigt att tillverka 25 exakt likadana fordon på raken.

– Då skulle hela systemet paja. Om alla lastbilar ska vara långa får de inte plats på linan, om alla hytter är stora räcker personalen inte till. Produktionen är uppbyggd och balanserad för ett blandat flöde, säger Björn Langbeck.

Möbel- och inredningsbranschen då? Där var norska Norema först med enstycksproduktion, enligt Björn Langbeck. Redan i början av 1990-talet kunde kunderna välja inredning till ett unikt kök som sedan tillverkades i ett enda svep i Noremas fabrik.

På senare år har allt fler branscher tvingats anpassa sig till krympande serier. Pappersindustrin är ett exempel.

– Förr kunde papperstillverkarna producera tidningspapper i väldigt stora volymer. I dag måste de kunna tillverka det papper kunderna önskar i mindre serier. Annars får de inga order, säger Björn Langbeck.

Trenden mot större utbud och mindre serier syns även i livsmedelsindustrin. Det kan vem som helst konstatera genom att spana in livsmedelskedjornas hyllor med färdigmat och mejerivaror.

Björn Langbeck spår att massproduktion är på väg att försvinna nästan helt.

– Numera är det köparens marknad, och fler svenska industriföretag måste gå över till enstycksproduktion snabbare. Det är en ren överlevnadsfråga, säger han.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer