Experten: Nokia gör snart mobiler igen

2014-08-27 05:30  

”Nya Nokia” kommer snart tillverka mobila konsumentprylar igen. Det är mobilexperten Bengt Nordström helt övertygad om. <br/>– Nokia har fortfarande terminaler i blodet, säger han.

I våras sålde Nokia sina mobiler till Microsoft. Kvar är de mobila näten, och lite till. Det finska telekombolaget har blivit en mer renodlad konkurrent till Ericsson.

Bengt Nordström, vd och grundare av konsultbolaget Northstream, med flera av de stora mobiloperatörerna som kunder, är övertygad om att Nokia kommer att börja tillverka mobila konsumentprylar igen.

– Det ryktas mycket om det i branschen, säger han.

På senare tid har Nokia sökt många Android-utvecklare, vilket förstärkt ryktena.

Varför skulle de satsa på terminaler, en extremt konkurrensutsatt bransch? För att stärka ”Nya Nokias” nätverksamhet, som står för 90 procent av bolagets verksamhet?

– Nej, nej. Men det finns en stor längtan efter ett tredje ekosystem bland operatörerna. De vill ha alternativ till Android och Apple. Alla Androidmobiler är ju snarlika, oavsett om de tagits fram av Samsung, Sony eller LG. Och jag tror att Microsoft får det mycket svårt att etablera sig som det tredje ekosystemet.

I våras tog Microsoft över 32 000 Nokia-anställda. Kvar hos ”Nya Nokia” blev 55 000 anställda, som i huvudsak arbetar med näten. I somras bestämde Microsoft att 12 500 av de tidigare Nokia-anställda måste lämna bolaget.

– Microsoft verkar inte intresserade av tidigare Nokia-anställdas kompetens, säger Nordström.

Operatörerna kan mycket väl föredra Nokia framför Microsoft som tredje ekosystem. Men det finska bolaget tappade marknadsandelar på mobiltelefonmarknaden långt innan Microsofts Stephan Elop tog över som vd 2010.

Så varför skulle ”Nya Nokia” vara intresserade av att börja med konsumentprodukter igen?

– Därför att det är på terminalsidan som Nokia har störst möjlighet att lyckas. En tillväxtplan måste ju bygga på att man har kompetens. Dessutom behöver Nokia tillväxt, och mobil infrastruktur är inte en tillväxtbransch.

– Och nu kan Nokia tänka nytt. Det finns många olika produktområden att satsa på. De kommer kanske inte i första hand att satsa på en utmanare till Apple eller lågpristillverkarna.

Så vilka nischprodukter blir det?

– Det finns många nya segment och nischer att satsa på. Mer vill jag inte spekulera.

När Ny Teknik besöker Nokia i Helsingfors talar man om den nya strategin från i våras, där fokus numera är uppkopplade prylar, det som kallas Internet of Things eller M2M, machine to machine. Där ingår allt från kroppsnära teknik med träningsarmband och Googles glasögon till uppkopplade elmätare, kameror och bilar.

Och när Ny Teknik ställer frågan om Nokia kan tänka sig att ta fram mobila terminaler igen, svarar Maija Taimi, chef för medierelationer på Nokia i Finland:

– Det är inte något som vi uteslutit.

I avtalet med Microsoft står att Nokia inte får sälja smarta mobiler med varumärket Nokia under två år.

Mer om: Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer