Expert: Laddning är en brandrisk

2015-06-09 23:00  

Att ladda elbilen i en vanlig stickkontakt innebär en risk för brand. Kontakterna kan bli upphettade och börja smälta, varnar Elsäkerhetsverket.

Danska Sikkerhedsstyrelsen varnar elbilsägare från att ladda elbilen i vanliga 230 V-kontakter. Det rapporterar flera danska medier. Per Höjevik, avdelningschef på svenska Elsäkerhetsverket, bekräftar att det finns en brandrisk.

– Det är en relevant varning. Man ska vara medveten om riskerna innan man börjar ladda sin elbil, säger han.

230 V-kontakter i hushåll, så kallade Schuko-kontakter, är inte dimensionerade för att klara kontinuerlig last under lång tid. De testas för att klara cirka 20 ampere i en timme. Men för att ladda batteriet fullt i en elbil kan man behöva 16 ampere i flera timmar.

– Har man nya, fina kontakter så kanske det går jättebra, men det stora problemet är att kontakterna slits. Då kan de bli upphettade och börja smälta, säger Per Höjevik.

Han berättar att belastningen på husets elsystem blir större när man kopplar in en elbil jämfört med exempelvis en brödrost eller ett element. Brödrosten drar ström en kort stund, elementet har en termostat som får strömmen att slå på och av. Elbilen kan däremot dra en högre ström i flera timmar.

Om man laddar elbilen med lägre ström, 6 eller 10 ampere, så minskar risken. Men Per Höjevik tycker att man i stället ska installera en Mode 3-laddare, som också kallas wallbox eller laddbox, som övervakar laddningen och slår av strömmen till fordonet om något går fel.

– Men oavsett vilken strömstyrka och laddare man väljer så måste man säkerställa att husets elsystem är i gott skick. Anlita en elinstallatör som gör en besiktning, säger Per Höjevik.

Han känner inte till några bränder som orsakats av elbilsladdning i Sverige. Men i elbilslandet Norge har det inträffat incidenter, exempelvis när elinstallationen i en hall började brinna när familjen laddade elbilen. Orsaken var att en skarv i husets elsystem inte klarade av den höga strömmen.

– Hela elinstallationen måste klara belastningen, både kablaget och kontakten, säger Per Höjevik.

Elsäkerhetsverket presenterade i fjol rapporten ”Informationsbehov rörande elsäkerhet kring laddinfrastrukturen för elbilar”, en utredning beställd av regeringen.

Så laddar du säkert

Installera helst en Mode 3-laddare, som också kallas wallbox eller laddbox. Den övervakar laddningen och slår av strömmen om något går fel.

Oavsett vilken laddare du väljer måste du säkerställa att husets elsystem är i gott skick. Anlita en elinstallatör för att göra en besiktning.

Använd endast de kablar som biltillverkaren rekommenderar. Undvik förlängningsdosor och skarvsladdar.

Installera en jordfelsbrytare. Motionera den genom att slå av och på den med jämna mellanrum.

Betrakta laddkabeln som ett reservhjul, något man endast använder i nödfall. När du laddar i ett elsystem du inte känner till standarden på bör du hålla ett öga på laddningen.

Källa: Per Höjevik

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer