Europeiska regeringar och försvarsindustri mål för NSA

BND:s avlyssningsstation i Bad Aibling. Foto: Angelika Warmuth / TT

En NSA-lista med sökbegrepp som lämnades till tyska underrättelsetjänsten BND innehöll en stor mängd europeiska och tyska spionagemål - bland annat regeringar. Det uppger en tysk utredare för tidningen Der Spiegel.

Utredaren Kurt Graulich väntas på torsdag lämna en 300 sidor lång rapport om den amerikanska underrättelsetjänstens NSA:s (National Security Agency) aktiviteter i Tyskland från 2004 och fram till slutet av 2013. Rapporten handlar också om NSA:s samarbete med BND, och ska överlämnas till ett underrättelseutskott inom det tyska parlamentet.

I sitt arbete uppges Graulich ha funnit en lista med 39 000 sökbegrepp som NSA önskade använda i signalspaningen. Enligt vad utredaren säger till Der Spiegel ska NSA:s spionage ha varit utbrett.

Listan sägs omfatta två tredjedelar av alla EU:s medlemsstater. Där fanns bland annat epostadresser, telefon- och faxnummer till hela regeringar, olika ministrar och höga tjänstemän. Det som anses särskilt graverande är att NSA bedöms ha spionerat på många regeringsledamöter som man officiellt har goda relationer till.

Dessutom har utredaren hittat sökbegrepp som är knutna till europeisk försvarsindustri, främst inom EADS, numera Airbus-gruppen.

Men oklarheterna är samtidigt många. Samarbetet mellan tyska BND och NSA uppges inte vara transparent, utan beskrivs tvärtom vara svårutrett.

BND ska också ha rensat ut europeiska sökbegrepp vars data man inte ansåg att NSA skulle få tillgång till. Men frågan är om detta verkligen skett, och vad BND egentligen själva använt för sökbegrepp i sin egen avlyssningsverksamhet som bland annat skett via Bad Aibling, en gammal amerikansk avlyssningsstation som BND tagit över. Misstankar finns också om att BND i sin tur spionerat på både Frankrike och USA.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt