EU-nej till patent på stamceller

2011-10-21 13:05  

EUs högsta domstol säger nej till patent som bygger på stamceller från mänskliga embryon. Ett hårt slag mot en ung bransch, enligt de som vill tillåta patent.

EU-domstolen i Luxemburg har nu slutligen avgjort ett flera år gammalt mål om rätten till patent på stamceller. Enligt domen går det inte att ta patent på processer som innehåller stamceller från mänskliga embryon.

Flera stamcellsforskare anser att beslutet är ett hårt slag mot en ung och lovande industri.

- Med detta olyckliga beslut blir frukterna av åratals europeisk forskning bortsopade med ett pennstreck och kommer istället att tas över av länder utanför Europa, säger professor Oliver Brüstle vid universitetet i Bonn i ett uttalande.

Det är hans patent från 1997 på en teknik för att isolera en typ av nervceller från mänskliga embryonala stamceller som hela rättsprocessen handlar om.

- Hur ska jag förklara för mina doktorander att grundforskningen som vi bedriver kommer att utvecklas till medicinska produkter utanför Europa som vi sedan vår importera, säger Oliver Brüstle vidare.

Hans patent överklagades ursprungligen av Greenpeace. Där välkomnas beslutet om att Europadomstolen "sätter tydliga begränsningar för kommersialisering av mänskligt liv".

Forskarna menar å sin sida att det inte handlar om att slå mynt av mänskliga embryon. De mer än 100 stamcellslinjer som finns i Europa hålls vid ständigt liv och kommer ursprungligen från ägg som blivit över vid provrörsbefruktningar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer