Övriga nyheter

EU frågar ut Chalmersforskare

Ett tunt genomskinligt skikt av grafen på PET-plast kan komma väl till pass för att tillverka böjbara skärmar, berättar Jari Kinaret. Foto: Chalmers

10 miljarder under 10 år ligger i potten när EU i januari utser två vetenskapliga flaggskepp. Det svenskledda projektet Graphene har tagit sig till slutstriden. På måndag reser Chalmersforskaren Jari Kinaret till Bryssel för att svara på de sista avgörande frågorna.

Publicerad

Små och supersnabba processorer, lätta kompositer för bilar och flygplan samt genomskinlig och böjbar konsumentelektronik.  Lägg därtill vätgaslagring och snabbtankade bilar, drivna av avancerade batterier. Målen för flaggskeppet är högt ställda. Här handlar det om att ge Europa ledarpositionen inom en materialrevolution som baserar sig på egenskaperna hos det nobelprisade supermaterialet grafen.

-Vi vill åstadkomma en revolution inom informations- och kommunikationsteknologin. Projeket handlar inte om stegvisa förbättringar av redan existerande teknik, säger projektledaren Jari Kinaret på Chalmers.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här