Miljö

Ettåring kan ha dött av orent dricksvatten

Foto: Christine Olsson / TT
Foto: Christine Olsson / TT

En ettåring har avlidit i Askøy kommun vid Norges västkust. Dödsfallet kan ha samband med det misstänkt hälsovådliga dricksvattnet, som kan ha gjort att flera invånare insjuknat, meddelar kommunen. Sambandet är dock inte bekräftat.

Publicerad

Barnet avled på Hauklands universitetssjukhus i onsdags. Sjukhuset vill inte kommentera dödsfallet ytterligare förrän man fått svar på de analyser som gjorts.

47 personer har undersökts av läkare sedan i torsdags eftermiddag. Sjukhuset bekräftar att 18 personer är inlagda för observation. Åtta av dem är barn. Ingen av patienterna är allvarligt sjuk.

– Vi väntar på provsvar för att se om sjukdomsfallen har en gemensam orsak. Vi prioriterar att få svaren så snabbt som möjligt för att kunna bekräfta eller avskriva om det rör sig om ett utbrott av mag- och tarminfektion, säger Ansgar Berg, chef för sjukhusets barnklinik, till NRK.

Kommunen misstänker att en bassäng i vattenverket kan ha förorenats av vatten som läckt in eller att en ledning läcker och jobbar med att hitta källan. Alla invånare i kommunens södra delar har uppmanats att koka dricksvattnet.

Enligt vg.no har boende i Askøy den senaste månaden klagat på grumligt och missfärgat vatten.