Ernst Degner flydde med hemligheter om tvåtaktsmotorerna

2014-10-28 05:30  
John Hempleman jagar Ernst Degner i ett 250 cc-lopp 1960. Foto: imago/ND-Archiv

Ernst Degner chockade DDR-regimen och motorcykelvärlden när han hoppade av till väst. Under 1961 års svenska Grand Prix flydde han med en resväska full av hemligheter om tvåtaktsmotorerna.

Bara några veckor efter att muren rests chockades östregimen när en av landets största sporthjältar hoppade av till väst.

Ernst Degner var en känd och framgångsrik roadracingförare, men han ville ut. Han riskerade livet på tävling efter tävling, men tjänade bara en bråkdel av sina kolleger i väst. Motorteknik skulle bli den bytesvara han behövde för att bygga ett nytt liv.

Han körde för DDR-tillverkaren MZ, Motorrad- und Zweiradwerk. Lagkapten var ingenjören Walter Kaaden som hade tagit erfarenhet från projekt under kriget och använt den till att revolutionera tvåtaktsmotorerna. Han blev mästare på att optimera utformningen av expansionskammare på avgasröret så att baktrycket från avgaserna höll kvar mer bränsle i cylindern. En roterande ventil för insuget förbättrade förbränningen.

Han experimenterade med en extra port i cylindern som förbättrade kylningen. Till hans lycka gjorde det också att mer bränsle trycktes in i cylindern.

Vid 1954 hade han en motor på 125 cc som utvecklade 13 häst- krafter. Ingen annan tillverkare kunde mäta sig med detta. Särskilt japanska stall ville komma över tekniken.

När muren restes blev det bråttom för Ernst Degner att ta sig ut. Suzuki kom med ett erbjudande. Mot att han stal med sig Kaadens hemligheter och byggde en motor på 125 kubik som klarade minst 22 hästkrafter skulle han få en stor bonus och en plats i fabriksstallet.

Den 17 september 1961 var det dags för Sveriges Grand Prix i Kristianstad, den näst sista tävlingen på VM-kalendern. Degner bröt loppet och hoppade av på Hotell Turisten. Familjen hade smugglats nedsövda över gränsen till väst i bakluckan på en väns bil.

Året efter vann han VM-titeln i 50-kubiksklassen för Suzuki. Han drog sig tillbaka 1966 och avled 1983 i sitt hem på Tenerifa. Han slutade aldrig att oroa sig för hämnd från östtyska agenter.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer