Erik Kruse är evangelisten som formar Ericssons framtidsvision

2014-12-01 08:50  
– Ingen är smartare än alla, säger Erik Kruse flera gånger. Foto: Jörgen Appelgren

Erik Kruse är en av personerna bakom Ericssons vision om 50 miljarder uppkopplade prylar och det uppkopplade samhället.

På visitkortet står det ”Networked Society Evangelist”. Erik Kruse har varit med om att utforma Ericssons senaste visioner om det uppkopplade samhället.

Hans titel låter lite flummig, men han har tyngd i den tekniktäta organisationen och har högsta chefens öra. Vd Hans Vestberg använder ofta bilder som baseras på Erik Kruses och Networked Society Labs undersökningar i sina presentationer.

Erik Kruse deltog i mobiljättens framtidsarbete som kom fram till ”50 miljarder uppkopplingar 2020”. Att det blev just den siffran var lite av en höftning. Men visionen har Ericsson fört fram tusentals gånger i sina presentationer sedan 2009. Och Erik Kruse har lett i smyg åt att företag som Huawei och Cisco har anammat exakt samma vision.

Evangelisten jobbade en gång i en musikaffär i Skövde, och varje gång han är i London för att se favoritlaget West Ham spela passar han på att besöka Rough Trade East och Fopp, som säljer musik på vinyl. Han uppskattar den analoga tekniken.

– Och jag gillar konvoluten. Men min 17-årige son förstår förstås ingenting av det.

Trots det analoga sidospåret är det den digitala utvecklingens inverkan på samhället och näringslivet som varit hans fokus de senaste åren.

Tillsammans med forskarna på Ericssons Networked Society Lab studerar han de genomgripande förändringar som kommer att ske inom allt från utbildning och sjukvård, till kraftöverföring och industriella processer. Det ligger till grund för Ericssons senaste vision ”The Networked Society”. Begreppet pryder omslaget av Ericssons årsredovisning 2012.

Det handlar inte bara om digitaliseringen av information, vilken pågått under decennier. Det är i kombination med mobilt bredband, miljarder av smarta mobiler och molnet som de kommande genomgripande förändringarna sker, menar Kruse. Plötsligt kan tjänsterna nå ut till alla överallt, utan en hög investering.

Nya bolag utmanar traditionella strukturer. Exempelvis taxibolaget Uber som klarar sig utan en investeringstung taxiväxel; amerikanska företaget Airbnb som förmedlar privata lägenheter och nu värderas högre än den globala hotellkedjan Intercontinental; USA-baserade Local Motors som använt 3d-skrivare för att konstruera en hel bil.

Nytt är också att vissa bolag lyckats få kunderna själva att öka värdet av tjänsten. Erik Kruse exemplifierar med Spotify, vars 50 miljoner aktiva kunder skapat 1 miljard spellistor, som ligger ute på sajten och ökar intresset för musiktjänsten.

– Den typen av aktiva användare kommer att förbättra tjänsterna på många ställen. Patienter och elever, exempelvis, har mycket att bidra med.

Den snabba tekniska utvecklingen är intressant i sig. Men det är hur vi som individer börjat förändras av teknikutvecklingen som Erik Kruse är mest fascinerad av.

– Med de nya verktygen har den unga digitala generationen blivit mer villig att samarbeta och dela med sig av sin kunskap helt gratis. Och tänk vilken kraft det ligger i det, utbrister han.

– Se bara på Wikipedia. Eller på navigeringsappen Waze, där användarna delar med sig av information, vilket gör den dynamisk och verklighetsanpassad. Den hjälpte min kompis att hinna i tid till ett möte inne i Stockholm via en snabbare rutt genom ett hål i staketet.

Även traditionella företag har anammat begreppet öppen innovation, där man söker hjälp på ett problem utanför huset. Mest känt är kanske hur amerikanske GE lyckades få ner vikten i en flygturbin på det sättet.

– På sajten Quirky lägger folk upp sina egna innovationer. Det handlar mest om vardagsproblem. Men det ryktas att Procter & Gamble är där och dammsuger efter bra idéer.

Den viktigaste insikten som Ericssons omvärldsbevakare och evangelist fått det senaste halvåret handlar om att världen verkar ha nått en ”tipping point”, en tröskel.

– Och därefter går allting plötsligt så otroligt snabbt. Drönare, 3d-skrivare och självkörande bilar som nyligen var science fiction har plötsligt blivit verklighet och nästan självklart, säger han och berättar om chefen för den amerikanska biljätten Ford som sagt att 2030 köper folk en plattform från bilfabriken, men tillverkar chassit med en 3d-skrivare hos sin lokala bilhandlare.

Erik Kruse anser att varje företag bör förbereda sig för det omöjliga.

– Det höga tempot gör att det blir allt svårare att skilja ut vad som är en kortvarig hajp och vad som kommer att orsaka stora förändringar för det egna företaget och hela samhället, säger han.
 

 

Följ Ny Teknik på Facebook!

West Ham-supporter

Namn: Erik Kruse.

Ålder: 51 år.

Utbildning: Marknadsföring och psykologi vid Uppsala universitet, icke slutförd doktorandutbildning inom marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: På Ericsson sedan 2000, först på Consumer Lab, nu på Networked Society Lab.

Fotbollslag: West Ham.

Övrigt: Över 100 föredrag per år om Networked Society. Rekordet är 28 presentationer, 13 demos och 32 intervjuer på fem dagar i Taiwan.

Värdefullt kontaktnät

  • Kosta Peric, innovationsexpert som försöker ge de 2 miljarder fattigaste människorna tillgång till mobila betalningar, Bill & Melinda Gates Foundation, Seattle, USA.
  • Mike Arauz, transformationskonsult i den nya digitala ekonomin, Undercurrent, New York, USA.
  • Magnus Boman, professor inom Intelligent Software Services, med ett fantastiskt nätverk (och han har ett skivbolag!), EIT ICT Labs, Stockholm Foresight.
  • Alladi Venkatesh, professor och en av de främsta när det gäller hur individer tar till sig ny teknik, University of California, Irvine USA.
  • Ben Hammersley, som ser både det goda och det mindre goda som är på väg, skribent, presentatör, på London Futurist, Storbritannien.
  • Catherine Mulligan, expert på hur industriella system påverkas av den nya digitala logiken, Imperial College London, Storbritannien.
  • Patrik Regårdh, leder arbetet i Networked Society Lab på Ericsson, Stocholm.
  • Bengt Kristensson Uggla, Amos Andersons professur i filosofi, kultur och företagsledning, ger breda och djupa perspektiv på samtiden och omvärldsanalysen, vid Finlands svenska universitet Åbo akademi.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer