Digitalisering
Ericsson vill rycka sladden ur dig
Ericssons nya trådlösa teknik – den mänskliga kroppen – fick applåder i Las Vegas. Den kan ersätta såväl sladd som bluetooth. Ny Teknik har testat lösningen. Den är fantasieggande, men har långt kvar.
– Jag känner hur bilden går genom kroppen, skojade Hans Vestberg, när han för första gången visade upp Ericssons lösning ”Connected Me”, där människokroppen användes som ledare mellan två prylar.
Han höll en Sony Ericssonmobil, som just hade använts som kamera, i den ena handen. Den andra handen placerade han på en mottagare till en stor bildskärm. Och vips, så dök bilden upp på den stora skärmen.
Publiken på den stora konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas applåderade.
Det var FoU-gänget på Ericsson som hade föreslagit att högsta chefen skulle visa de svårflirtade mässbesökarna hur kroppens kapacitiva egenskaper kan användas för att överföra digital information. Tre ex-jobbare från Linköpings tekniska högskola hade på Ericssons initiativ jobbat ett halvår med just detta.
När Ny Teknik testar lösningen fungerar det visserligen inte omedelbart. Men det krävs få justeringar för att även en utsänd reporter ska kunna fungera som sladd.
Prototypen är densamma som visades upp i Las Vegas. På mobilens baksida har teknikerna klistrat fast en platta, som fungerar som sändarelektrod. Mottagarelektroden är tre bitar guldtejp – Ericssons logotype – på locket till en liten svartmålad låda inköpt på Ikea. Inuti lådan döljer sig bland annat ett kretskort och en mobil.
– Lösningen kommer direkt från labbet. Allt det här kommer förstås att göras mycket mindre, innan det integreras i olika produkter, säger Jan Hederén, strateg på Ericsson Radios utveckling.
Han ser många användningsområden för ”kroppen” som ledare av kommunikation. För att låsa upp bilen eller hotellrummet genom att bara ta i handtaget, för att betala varorna vid kassan med en enkel handtryckning och som ledare mellan mobilen och trådlösa hörlurar.
– Den kanske viktigaste egenskapen är att kapacitiv koppling kräver mindre energi än bluetooth och att lösningen kan göras superbillig, säger Jan Hederén, som berättar att ”en av världens största skrivartillverkare” redan har visat stort intresse liksom flera halvledartillverkare.
Avsikten har aldrig varit att Ericsson ska tillverka och sälja produkterna.
– Vi vill bara inspirera andra, genom att visa på nya sätt som våra mobilnät kan användas i framtiden. Vi ser det här som ett exempel på verkligt naturlig interaktion, och vi vill ju öka trafiken i våra mobilnät, säger Jan Hederén.