Digitalisering

Ericsson stämmer ZTE

Ericsson vill att domstolen stoppar försäljningen av ZTE:s mobiler, som innehåller teknik baserad på det svenska bolagets patent. Patentintäkterna är numera en mångmiljardaffär.

Publicerad

Allt fler företag i mobilbranschen stämmer varandra för patentintrång. 

I fredags var det Ericssons tur att lämna in en stämningsansökan mot ZTE i Storbritannien, Tyskland och Italien.  Stämningen gäller intrång i Ericssonpatent som gäller såväl gsm som 3g-standarden wcdma.

– Vi har ett 90-tal liknande avtal med andra bolag, men inte lyckats få till stånd ett med ZTE. Och det tycker vi är tråkigt. Att ta saken till domstol ser vi som sista utvägen, säger Fredrik Hallstan, presstalesman på Ericsson. 

I sin stämningsansökan ber Ericsson att domstolen stoppar ZTEs försäljning av mobiltelfoner med teknik baserad på Ericssons patent.

ZTE hävdar att man försökt lösa dispyten på fredlig väg, och uppmanar Ericsson att dra tillbaks stämningen. Ericsson uppger att förhandlingarna med ZTE pågått under flera år, och att till slut tröttnat.

Inkomster från patenträttigheter är en allt viktigare inkomstkälla för Ericsson. Förra året fick bolaget in 4,6 miljarder kronor på sina patent.