Ericsson i viktigt 5g-samarbete

2015-02-10 23:00  

Mobilnät. Ericsson och den kinesiska tankesmedjan Caict ska samarbeta inom forskning och standardisering av den femte generationens mobilnät, 5g. Mer specifikt om de delar som rör radioaccess, nätverksarkitektur och olika scenarier för 5g-tillämpningar. Det gäller för alla inblandade att etablera samarbeten för att skapa en global 5g-standard – som gynnar den egna 5g-strategin.

I maj förra året inledde Ericsson 5g-tester tillsammans med japanska Docomo. Och sedan tidigare samarbetar Ericsson med 5g-satsningen i Sydkorea och inom EU:s forskningsprojekt Metis.

Helen Ahlbom, torsdag 5 februari

Åsa Romson vill lära av PFAS-olyckan

Dricksvatten. Miljöminister Åsa Romson (MP) vill se en analys av hur läckaget av giftiga PFAS-ämnen till dricksvatten kunde inträffa. Problemet är särskilt stort i Kallinge, och läckaget har kallats för en av de största kemikalieolyckorna i Sverige. Åsa Romson säger till Ny Teknik att hon också ser ett behov att dra slutsatser kring PFAS-olyckan för att säkerställa att det inte händer på andra områden. Däremot vill hon inte kalla åtgärden för en haverikommission.

Linda Nohrstedt, fredag 6 februari

Allt pekar mot Indien för Volvo

IT-konsult. Det är bara veckor kvar innan försäljningen av Volvos stora it-verksamhet med flera tusen anställda woffentliggörs. Flera stora it-konsultbolag uppvaktar Volvo med konkreta förslag om att ta över Volvo IT. Företag som nämnts i spekulationerna är de stora amerikanska företagen IBM, HP och CSC såväl som europeiska Tieto, CGI och Capgemini. Men det företag som allt oftare pekas ut i spekulationerna är indiska Tech Mahindra. Företaget köpte våren 2013 Sony Mobiles testlabb i Lund och vann i fjol anbudstävlingen om ett stort konsultkontrakt med Volvo Cars.

Lars Anders Karlberg, fredag 6 februari

Gruvstart kostar LKAB tio miljarder

Malmbrytning. Naturvårdsverket ställer tuffa krav på LKAB för att öppna den nedlagda Leveänimie-gruvan i Svappavaara. I mars 2012 lämnade LKAB in ansökan till länsstyrelsen om att starta gruvbrytningen. Enligt planerna skulle malmbrytningen vara i gång under 2015.

Men Naturvårdsverket har överklagat eftersom man anser att LKAB:s ansökan har stora brister och att utsläppen till vattendragen riskerar att bli miljöfarliga.

Varje dags försening kostar 14 miljoner kronor, hävdar LKAB. Nu är summan uppe i tio miljarder. Lars Anders Karlberg, fredag 6 februari

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer