Enorm tillväxt för den uppkopplade industrin

2016-03-01 05:00  

Nästa generations uppkopplade industri närmar sig i rask takt. Nu ökar farten ytterligare, enligt flera experter.

Enligt konsultföretaget Sigma Connectivity, som arbetar med att koppla upp produkter, befinner vi oss nu i en exponentiell tillväxtkurva för uppkopplade industrier.

– Där skjuter det fart, för investeringsgraden är mycket högre i den här branschen, säger Per-Anders Hedin, försäljningschef på Sigma Connectivity.

Han talade nyligen på tidningen Ny Tekniks konferens Industrial Internet of Things där en rad trender inom den snabbt uppkopplade industrin framträdde.

Två miljarder mobiltelefoner sålda varje år, som vardera innehåller 25 sensorer, har gjort att sensorer nu börjar bli billiga och har bra prestanda, och det är något som skjuter på den snabba utvecklingen, anser Ola Möllerström, marknadsansvarig på Sigma Connectivity, som ser flera användningsområden:

– Man kan räkna människor som kommer in i ett rum med en sensor, men också se var i rummet de står genom att mäta kroppsvärme. Ett annat exempel är lagerlokaler, där man kan mäta bland annat luftfuktighet och ljus, säger han.

Läs mer:

Läs mer: Regeringen vill snabba på utvecklingen

Ytterligare en pådrivande faktor är att konsumenter vill ha alltmer personligt designade produkter, och att billigast inte längre är bäst.

– Kunder vill vara mer delaktiga i design och tillverkning, och de vill kunna betala för att använda i stället för att äga, säger Jörgen Palmhager, teknikchef på HMS Industrial Networks.

Enligt honom är det inte tekniken i sig som är den verkliga revolutionen, utan hur man lyckas skapa nya affärsmodeller med hjälp av den.

Att ta tillvara på data och veta hur man ska använda den på bästa sätt är något som en rad experter pekar ut som avgörande.

– Man ska heller inte underskatta utmaningen för traditionella produktbolag när de behöver transformeras till tjänstebolag, säger Jörgen Palmhager.

I samarbete med Digital Teknik

De här texterna har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik. Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skaffa en prenumeration, hitta ett bra erbjudande på digital-teknik.se!

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt