Elpriset det lägsta på 15 år

2016-02-11 06:40  
Foto: Alamy

Milt väder bidrar till att det rörliga elpriset i vinter ser ut att bli det lägsta på 15 år. Och det låga priset ser ut att hålla i sig.

Trots köldknäppen i januari beräknas det genomsnittliga rörliga elpriset för vintermånaderna december till februari ligga under 22 öre per kilowattimme. Det är det lägsta sedan vintern 2001/2002, enligt elbolaget Godels sammanställning.

– Med undantag för de första veckorna i januari så har det varit en väldigt mild vinter vilket har hållit nere elanvändningen och pressat priserna, tillsammans med en stabil elproduktion, förklarar Godels marknadsexpert Björn Dahlberg.

Han bedömer att det låga priset kommer att hålla i sig ett bra tag framöver.

– Ser man på de närmaste två-tre åren ser det inte ut att vara någon större förändring.

Terminskontrakten som handlas på Nasdaq-börsen speglar vad marknaden tror om prisutvecklingen i framtiden. Kontrakten har under en längre tid handlats till extremt låga nivåer.

– Det gäller både på kort sikt de närmsta två-tre åren och på längre sikt.

I terminskontrakten vägs en lång rad faktorer in, som planerade stängningar av kärnkraftsreaktorer och vädervariationer. Om inte klimatet och marknaden bjuder på stora överraskningar kan villaägarna se de närmaste åren an med tillförsikt.

Mer om: Elpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer