Efter förlikningen: ”Nu kan vi titta framåt”

2016-08-05 13:04  

Jan Ivarsson är en av husägarna som har förlikats med Myresjöhus efter att ha tagit de enstegstätade fasaderna ända till Högsta domstolen. ”Det är jätteskönt så klart”, säger han.

Konstruktionen med enstegstätade fasader har visat sig vara känslig mot fukt och flera hus i skånska Svedala har haft höga fuktvärden. För att förmå byggaren Myresjöhus att bygga om fasaderna till en tvåstegstätad lösning drev ägarna till 32 hus en tvist ända till Högsta domstolen. Rättsprocessen har pågått i sex år.

Högsta domstolen kom fram till att konstruktionen utgjorde ett fel och att Myresjöhus hade varit vårdslöst som byggde med den. I våras träffades en förlikning mellan Myresjöhus och alla husägarna.

– Vi träffades allihopa under en förhandlingsdag i Malmö. Alla var inställda på att det skulle avgöras då, så det var jättespännande, berättar Jan Ivarsson.

Husägarna fick välja mellan två typer av förlikningsavtal, antingen att Myresjöhus skulle bygga om fasaderna till en tvåstegstätad konstruktion, eller en kontantersättning.

– Alla gick nöjda ut därifrån, det var mitt intryck. Även motparten, säger Jan Ivarsson.

Han och hans familj valde att Myresjöhus ska bygga om huset.

– Vi vet inte hur illa skadad fasaden är bakom, det kan vara skador där som inte syns utifrån och som kanske kommer medföra kostnader. För oss kändes det tryggast att låta Myresjöhus stå för utbytet, säger han.

Ni hade inga dubier mot att anlita den som hade orsakat problemet?

– Nej. Myresjöhus har förbundit sig att anlita en entreprenör som följer Spefs standard Säker fasad. Det kändes ganska tryggt. Dessutom kommer en oberoende fuktskadeutredare och besiktningsman att följa jobbet, säger Jan Ivarsson.

Hur känns det nu, när den här långdragna rättsprocessen är över?

– Det är jätteskönt så klart. Det är ju det vi har strävat emot. Det är en jättestor seger. Jag tror nästan att det är unikt, säger han.

Familjen Ivarssons bostad kommer att byggas om någon gång under hösten eller våren.

– Nu kan vi titta framåt. I alla dessa år har man varit så låst och inte vetat hur ekonomin ser ut framöver. Det handlar om mycket pengar.

Säker fasad

Murnings- och putsentreprenörernas branschföreningen Spef har tillsammans med försäkringsbolaget Gar-Bo och de större materialleverantörerna tagit fram frivilliga riktlinjer som ställer högre krav på putsade fasader. Riktlinjerna kallas för Säker fasad och innebär bland annat att en funktionsgaranti på tio år. http://www.nyteknik.se/bygg/sa-ska-fuktproblemen-pa-putsfasader-stoppas-6394603

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer