Drönaren tillbaka från rymden

2014-10-21 23:00  

Den amerikanska obemannade rymdfarkosten X-37B landade i förra veckan efter två år i rymden. Drönaren, som mest påminner om en liten rymdfjärja, har varit på hemligt uppdrag.

Det är åtminstone tredje gången farkosten X-37B, ”Orbital test vehicle” har varit uppe, men flygvapnet har inte uttalat sig om vilka uppgifter den haft. Däremot har media hela tiden fått tillgång till bilder och basinformation. Kina och Ryssland har reagerat med antydningar om att bygga egna, liknande drönare.

Utseenden påminner om de nu pensionerade rymdfärjorna, men den är betydligt mindre. Liksom rymdfärjan är den stora fördelen att den kan användas gång på gång, som en återanvändbar satellit som kan klara många olika uppgifter.

En annan skillnad gentemot satelliter är att X-37B har större frihet att manövrera i omloppsbana.

Gissningar om dess uppdrag går hela vägen från att den ska manipulera andra länders spionsatelliter till att den ska fungera som vapenplattform. Bästa gissningen är dock att den bär experimentella sensorpaket som kameror och radar. Till skillnad från att sätta sådana på satelliter kan de justeras eller bytas ut vid varje ny flygning med drönaren.

Den första flygningen gjordes 2010, och den senaste uppsändningen skedde i december 2012. X-37B har alltså tillbringat nästan två år i rymden. Enligt tidigare uppgifter skulle den ha haft en uthållighet på under ett år. Dess bana har gått över Nordkorea, Iran, Pakistan, Afganistan och Kina.

X-37B

Längd: 8,9 meter.

Spännvidd: 4,5 meter.

Höjd: 2,9 meter.

Startvikt: 5 000 kilo.

Motor: Aerojet AR2-3 raketmotor. Bränslet är hydrazin.

Ombordkraft: Solpaneler och litiumjonbatterier.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer