Dna-tekniken har höjt farten på kartläggningen

2014-11-06 08:26  

Projektet att kartlägga människans proteiner gick i mål ett år tidigare än beräknat. Den snabba teknikutvecklingen för att sekvensiera dna gav medvind.

Kartan över proteiner hos den friska människan skulle enligt planerna vara framme först i slutet av nästa år.

– Vi har haft lite flyt. När vi startade år 2003 hade vi ingen aning om den snabba sekvensiering av dna och analys av mRNA som skulle bli möjlig med nya Next-generation sequencing-maskiner, säger projektledaren Mathias Uhlén.

mRNA är den mall som cellerna använder för att tillverka proteiner. Genom att jämföra resultatet av sekvensieringen av en vävnad med forskarnas teknik att göra proteiner synliga med antikroppar gick det snabbt att få fram tillförlitiga resultat.

– Totalt sett har vi lagt ner 1 000 manår, varav 100 manår inom it. Det är mycket teknik och medicin, men också väldigt mycket it.

Men helt klara är forskarna inte. Den karta som presenteras i morgon ska finslipas ytterligare. Sedan väntar nästa steg, en komplett atlas över exakt var i cellen som proteinerna finns. Och om fyra år ska också en atlas över proteinerna vid olika sjukdomar vara komplett.

– Min vision är att vi om tio år ska kunna gå till vårdcentralen och ta ett blodprov för att se om vi har en behandlingsbar sjukdom, långt före symptom.Följ Ny Teknik på Facebook!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: DNA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer