Djurfritt allergitest vill pricka in vinnarplats på 33-listan

2015-02-26 08:23  

Ett allergitest som ersätter djurförsök, en låda som förutser strömavbrott eller en programvara som övervakar it-system? På tisdag tävlar tre företag i 33-listans regionfinal i Lund.

Att använda djur för att testa kosmetika är inte längre tillåtet inom EU, och branschen söker med ljus och lykta efter nya testmetoder. Lundaföretaget Senzagen har utvecklat ett test som istället använder mänskliga celler för att undersöka om ett ämne är allergiframkallande.

– Vår test visar rätt med 90 procent säkerhet, medan djurförsöken bara kom upp i 75 procent, säger vd Anki Malmborg Hager.

Senzagen är en av kandidaterna till årets upplaga av Ny Teknik och Affärsvärldens lista över landets 33 hetaste unga teknikbolag. Redan på tisdag har företaget en chans att säkra en plats på listan när den regionala finalen avgörs i Lund.

Testmetoden bygger på forskning vid Lunds universitet. Den baseras på en typ av mänskliga celler som har en viktig funktion i vårt immunförsvar.

Genom att mäta hur 200 utvalda gener reagerar på det ämne som ska testas så kan man bedöma om ämnet kan orsaka allergier.

Företaget har gjort en liten vinst de senaste två åren och i orderstocken för i år finns redan testbeställningar till ett värde av över fem miljoner kronor. Under våren flyttar företaget till nya lokaler och rekryterar för att kunna öka kapaciteten.

En viktig händelse under året är branschföreningen Cosmetics Europes stora utvärdering av testmetoder som kan ersätta de gamla djurförsöken. I slutet av året ska föreningen välja ut de metoder som kommer att rekommenderas.

– Från början fanns 16 tester i utvärderingen, och Senzagen är en av de fyra–fem som har gått vidare till nästa fas. Hittills är det vår test som givit säkrast svar, säger Anki Malmborg Hager.

På regionfinalen i Lund tävlar Senzagen mot D Laboratory, som analyserar minsta störning i elnätet och varnar för strömavbrott, samt Infrasight Labs, som utvecklat en programvara för att analysera och övervaka företags it-system. Kombattanterna grillas av en jury.

Dessutom ska de göra varsin så kallad ”elevator-pitch”, en slagkraftig snabbpresentation som driftiga entreprenörer ska kunna bränna av om de hamnar i samma hiss som en potentiell investerare. Efter en överläggning koras segraren som går rakt in på årets 33-lista.

Den sista regionala finalen hålls i Göteborg på onsdag i nästa vecka, och du kan läsa om den i nästa veckas tidning. Följ båda på nyteknik.se.

Här är bolagen som tävlar i Lund

  • Senzagen

Ort: Lund.

Gör: Allergitest som ersätter djur-försök.

Grundat: 2010.

Antal anställda: 2.

 

  • D Laboratory

Ort: Lund.

Gör: Utrustning för smarta elnät.

Grundat: 2010.

Antal anställda: 5.

 

  • Infrasight Labs

Ort: Malmö.

Gör: Analys och visualisering av it-infrastruktur.

Grundat: 2010.

Antal anställda: 5.

Hela 33-listans turné – till finalen i Stockholm

Linköping: 3 februari vann Chargestorm.

Umeå: 4 februari vann Syndigate.

Lund: 3 mars.

Göteborg: 4 mars.

Stockholm (final): 14 april.

Gratis anmälan gör du här.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer