Ditt ursprung är en fördel

2009-02-10 23:00  

Sök upp företag som har marknader i det land där du har ditt ursprung. Det är ett av råden från Gunilla Arhén till den som upplever att ett utländskt namn hindrar karriären.

Jag har sökt jobb ett tag nu. Är nyutexaminerad civilekonom med arbetslivserfarenhet inom området. Förutom att aktivt söka olika tjänster, har jag också arbetat på mitt cv och min personliga framtoning.

Jag har talat med många personer, lyssnat, tagit till mig av deras tips och råd. Flera vänner har fått läsa mitt cv och jag har ändrat och filat på text och innehåll.

Hittills har jag inte kommit till en enda intervju. Jag har sett att 20 procent (statistiskt säkerställt) av arbetsgivarna sållar bort sökande med utländska namn.

Om nu verkligheten ska vara så här dyster för mig efter fyra års studier, så är det ju jag som får bita i det sura äpplet och göra något åt detta.

Har du några förslag på vad jag kan göra?

Fortsätt att söka arbete. Se det som ett regelrätt jobb som tar tid och kraft.

Jag har gett råd till en iransk man i ett liknande fall och har skrivit om det i min bok "Mentor". Hans ansökan inleddes ungefär så här: "Jag är en 35-årig man från Iran med civilingenjörsexamen från..."

Efter samtal med mig skrev han i?stället: "Behöver ni en civilingenjör med x års erfarenhet av produktionsledning?" Då fick han flera svar.

När du skriver till olika företag bör du utgå från deras behov. De önskar en välutbildad person med erfarenhet som passar dem, en som snabbt smälter in i deras miljö och bidrar till lönsamhet. Skriv olika brev till olika företag och utgå från vars och ens behov.

Lista de företag du helst vill arbeta för. Tänk igenom vad du kan bidra med för varje enskilt företag. Skriv det. Be en person som är bra på svenska att kolla språket. Sänd ett kort introduktionsbrev - max en sida - och bifoga ett kort cv. Skriv att du gärna visar övriga referenser vid ett personligt besök.

De flesta företag får flera hundra ansökningar per utlyst jobb. De måste fatta beslut om vilka de ska träffa. Sök gärna personlig kontakt. Var positiv, men inte påstridig. Forskning visar att det tar ca tre sekunder för människor att bilda sig en uppfattning om varandra. Du har väldigt kort tid på dig att göra ett gott intryck.

Du är unik vad gäller kunskap från ditt land. Nyttja det. Sök företag som har marknader i ditt ursprungsland. Du kan språket, du känner människor - din bakgrund bör ge dig en speciell möjlighet att utveckla marknader och kontakter där. Alternativt sök jobb på ett internationellt företag. Storföretag har ofta engelska som koncernspråk - kanske ansökan ska vara på engelska?

Ett tips, sök kontakt bland tidigare studenter från ditt universitet, någon som har arbetat i cirka tio år. Fråga om han/hon vill vara din mentor.

Fortsätt att söka jobb, hitta sätt att vara på gott humör under tiden. Det är lättare att få god kontakt om du är positiv än om du utstrålar oro.

Lycka till!

Gunilla Arhén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer