Det verkliga hotet mot Spotify

2015-06-03 09:52  

KRÖNIKA. • Det är inte den bästa tekniken som vinner. • Förändringens vindar blåser allt hårdare. • I den digitala världen kan du aldrig känna dig trygg.

Tre axiom som gör att framtiden för Spotify är ytterst osäker. Detsamma gäller för övrigt för en lång rad av våra i dag mest använda tjänster: Googles sök, Facebook och Youtube.

Just Spotifys framtid har på senare tid blivit ett allt hetare debattämne. Anledningen är en hög värdering i kombination med ökad konkurrens på den strömmande musikmarknaden med Jay Z:s Tidal och Apples nya variant av uppköpta Beats, som snart ska lanseras.

Ett antal skäl talar för att det finns ett betydligt allvarligare hot.

Betydelsen av att vara rätt, relevant och med där det händer är i många fall viktigare än att vara stor. Apple är en trött och gubbig gigant som försöker hänga med kidsen. Det riskerar att bli väldigt fel.

Spotify har haft sin storhetstid, men i dag känns tjänsten som ett ställe dit man går för att höra gamla favoriter, ett slags gigantiskt Absolute Music. När köpte du senast en Absolute-skiva?

En tillbakablick: I slutet på 90-talet var musikbranschen ytterst välmående och håvade in stora pengar på cd-försäljning.

Men peer-to-peer, eller fildelning, innebar den stora dödsstöten för cd-formatet. Napster, som lanserades 1999, är det mest kända exemplet och gjorde det superenkelt att dela mp3-filer med varandra. Det var den stora orsaken till att Winamp version två nådde upp i 25 miljoner nedladdade kopior år 2000 och då var ett av de absolut populäraste programmen för Windows.

Musikbranschen slog tillbaka och tvingade snart Napster att stänga ned, men nya tjänster poppade ideligen upp – Audiogalaxy, Kazaa, Direct Connect, Pirate Bay...

Det hela slutade egentligen först när Spotify lanserades 2006: Ett lagligt och användarvänligt sätt att strömma musik utan att bryta mot upphovsrättsliga regler. Som dessutom fler och fler har visat sig vara beredda att betala för.

Samtidigt är det lätt att konstatera att en mängd riktigt stora program – som Winamp och Napster – bara hade en kort tid i rampljuset. Vad avgjorde när folk bytte från en tjänst till en annan?

Det finns många paralleller. När slutade Myspace att vara världens största sociala nätverk och varför? När slutade Firefox att vara det coola alternativet till Internet Explorer och när övergick folk i stället till Chrome? Vad hände med Lunarstorm, en gång Sveriges största community?

En del skulle säga att övergångarna beror på teknikgenombrott, smartare affärsmodeller och stora finansiärer. Det ligger mycket i det.

Ändå. När jag lyssnar på initierade podcast, läser bloggar eller pratar med musikintresserade är det få som nämner Spotify som ett ställe att upptäcka ny musik på. Det är betydligt mer hipstertätt på Soundcloud. I Love Makkonen är ett exempel. Han är en egensinnig och mycket intressant rapartist. Hans senaste mixtape – som i allt väsentligt är ett nytt album – finns på Soundcloud men inte på Spotify.

Soundcloud är alltså rätt, relevant och med där det händer. Är det därmed slutet på Spotifys storhetstid vi ser?

Mer om: Spotify

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer