"Det kan göras även i Sverige"

2011-02-01 23:00  

Sedan slutet av förra veckan är Egypten i stort sett helt avskuret från internet. Och samma sak kan hända i Sverige, enligt en tekniker på .se, stiftelsen som driver den svenska toppdomänen.

<p>- Jag tror säkert det skulle kunna hända i Sverige. Men vi har ju betydligt bättre kommunikationer med våra grannar, så jag tror att alternativa internetvägar skulle komma upp mycket fortare. Beroende på hur resten av infrastrukturen ser ut, som till exempel el, så tror jag att det skulle vara lätt att kommunicera utanför landet ändå, säger Patrik Wallström vid FoU-avdelningen på .se, som följt utvecklingen i Egypten.</p> <p>- Det räcker i princip att stänga av de största operatörerna, så har man stängt av väldigt mycket av nätet. Och knutpunkterna förstås, tillägger han.</p> <p>Till de största operatörerna räknar han Telia, TDC, Telenor, Comhem samt stiftelsen Netnod som driver de knutpunkter där internetoperatörer utbyter trafik i Sverige. Det finns dock inget lagrum för en sådan åtgärd i Sverige, utan Patrik Wallström tänker sig i så fall en situation med militärt hot eller vapenhot mot operatörerna.</p> <p>Patrik Fältström, svensk internetpionjär med en lång rad internationella uppdrag inom internet, säger å sin sida att det inte är möjligt i Sverige.</p> <p>- Vi har kontrollmekanismer mot sådant. Och ingen av PTS, Regeringen, Polisen eller militären har den makt som det skulle innebära att de tar ett sådant beslut, säger han.</p> <p>Exakt hur avbrottet i Egypten gått till är det ingen som säkert vet. På natten till fredagen i förra veckan blev plötsligt omkring 80 procent av alla egyptiska ip-adresser otillgängliga.</p> <p>Många förklaringar talar om att så kallade prefix i ett protokoll som heter BGP försvann. Prefix är grupper med ip-adresser, medan BGP är det protokoll som låter routrar tala om att "i mitt nät finns de här ip-adresserna". Det som skedde var att de egyptiska ip-adresserna plötsligt försvann från BGP-kommunikationen. Det går att göra genom konfigurering, men troligen var det enklare än så.</p> <p>- Jag skulle säga att man bara stänger av utrustningen. Då går det jättefort, säger Patrik Wallström.</p> <p>Det som behöver stängas av är routrar vid landets "gränser" på internet, samt de som sitter i kanten av operatörernas nät, så att näten inte kan kommunicera med varandra - totalt några hundra routrar i Egypten, uppskattar Patrik Wallström.</p>

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer