Det finns 266 682 möjliga slipsknutar

2015-06-08 12:57  
Matematikern Mikael Vejdemo-Johansson äger mängder av slipsar och har en ny slipsknut varje gång han träffar sina studenter. Foto: KTH

Matrix-filmerna fick KTH-matematikern Mikael Vejdemo-Johansson att bli en riktig slipsnörd. Tillsammans med sina kolleger har han räknat ut att det finns minst 266 682 sätt att knyta en slips på.

Mikael Vejdemo-Johansson tyckte att skurken The Merovingian hade en udda slipsknut i Matrix-filmerna.

Han visste också att två Cambridgeforskare hade arbetat med ett matematiskt språk för att beskriva slipsknutar – men upptäckte att just den knuten inte fanns med.

– Det finns en klick med Matrix-fans som har diskuterat hur Merovingians knut ska kunna reproduceras. Det har lett fram till en rad nya slipsknutar, till exempel Edeity, Eldredge och Trinity, berättar Mikael Vejdemo-Johansson.

Inte heller dessa knutar fanns med i Cambridgeforskarnas system. Så Mikael Vejdemo-Johansson började tillsammans med sina kolleger utveckla språket för att inkludera fler slipsknutar.

– Det var ju fel på språket, trots att det var tillräckligt uttrycksfullt för att kunna beskriva de nya slipsknutarna, säger han.

Forskarna lade till och tog bort olika begränsningar för språket och landade på att en slips kan knytas på minst 266 682 sätt. Arbetet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Peerj Computer Science.

Men det var svårt att få artikeln publicerad. Forskarna försökte först med Nature, där Cambridgeforskarna hade berättat om sitt språk.

– De tyckte att såna här fånigheter håller vi inte på med längre, berättar Mikael Vejdemo-Johansson.

Själv tycker han att slipsresultaten har ett värde för att de kan underlätta forskningskommunikation om datasäkerhet och programmering.

– Genom att ha slipsknutarna som en start på en konversation kan man sedan leda vidare till andra användningsområden för samma metoder, till exempel datasäkerhet där man hittar samma sorts formella språk och samma behov av att räkna på saker, säger han.

Men folk måste tycka att du är galen?

– Det har de gjort länge.

Matematiskt språk styr vägen till knuten

  • Mikael Vejdemo-Johansson har vidareutvecklat ett matematiskt språk för att beskriva slipsknutar.
  • Bokstäverna LRLCU beskriver till exempel vilka olika delar av slipsen som ska manövreras och bokstäverna WTTU visar åt vilket håll delarna ska flyttas.

Linda Nohrstedt

Mer om: Slipsknut

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer