Det enda rimliga är att KI:s rektor avgår

2016-02-02 13:56  

LEDARE. SVT:s dokumentärserie Experimenten, om omständigheterna kring kirurgen Paolo Macchiarinis operationer av plaststrupar i människor, har skakat om i Forskarsverige.

Journalisten Bosse Lindquist drar fram oklarheter och – som det verkar – rena lögner i ljuset. Bland annat det oerhörda att Macchiarini inte verkar ha testat metoden på försöksdjur innan han genomförde flera av operationerna.

I Ny Teknik har vår reporter Ulla Karlsson-Ottosson skrivit flera artiklar om Macchiarinis metoder. Här kan du läsa hennes krönika om de förhållanden som nu har uppdagats.

Det krävs alltså att ett team från SVT följer kirurgen i ett år för att misstankarna om forskningsfusk inte ännu en gång avfärdas av Karolinska Institutets rektor och ledning. Nu utlovar samma rektor, Anders Hamsten, en extern granskning för att skärskåda ledningens agerande i fallet. Klokt nog inser KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg att en helt oberoende utredning måste till, som inte utförs av personer som har fått uppdraget av den ledning som ska granskas.

När det här skrivs (måndag eftermiddag) sitter KI:s rektor fortfarande kvar på sin post. Men jag har svårt att se hur förtroendet för Sveriges mest prestigefyllda lärosäte ska kunna återupprättas om inte högsta chefen själv kan se sina misstag och tar konsekvenserna.

KI:s ledning framstår nu som blåögd och förförd av de enorma medicinska framgångar som fanns i sikte med Macchiarinis metod. På ett vetenskapligt institut ingår att kritiskt granska forskningsresultat och ifrågasätta metoder, oavsett om en doktorand eller en känd professor står för slutsatserna. Och det är högsta chefen som sätter standarden för hela organisationen.

Men det värsta av allt – en del svårt sjuka människor kanske börjar oroa sig för om deras läkare, som ofta också forskar på behandlingar, verkligen sätter sin patients bästa i främsta rummet och inte sin egen framgång. Vad händer om den tilltron skadas?

För att återupprätta förtroendet för Karolinska Institutet är alternativen få. Det är svårt att se någon annan lösning än att rektor Anders Hamsten avgår och att hela KI:s ledning byts ut.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt