”Det blir enklare och billigare att betala över nätet”

2015-11-30 05:00  
Olle Ludvigsson (S). Foto: Socialdemokraterna

EU-parlamentariker Olle Ludvigsson (S), som beskrivs som den mest drivande i frågan om de nya betaltjänsterna.

Det nya betaltjänstdirektivet, PSD 2, som öppnar för konkurrens av bankerna från en radda fintech-uppstickare, beskrivs av Digital Tekniks källor som det mest lobbade området någonsin inom EU.

– Direktivet innebär att det blir enklare, billigare och tryggare för konsumenten att betala över nätet, säger Olle Ludvigsson.

Bankerna verkar inte lika positiva. De säger till exempel att det finns säkerhetsproblem. Vad säger du om det?

– Det vill jag inte hålla med om. Tanken är att det här ska öka säkerheten. Det kommer alltid en väldig massa argument som berör olika aktörer i den här typen av frågor.

– Det här är en bred överenskommelse och vi var överens över partigränserna.

Bankföreningen säger att direktivet är ett mischmasch. Är du nöjd med utformningen?

– Det är alltid så att det blir kompromisser. Jag hade kanske velat att reglerna skulle vara ännu starkare. Men jag tycker att det ändå är en utveckling åt rätt håll.

Öppnar det här möjligheterna för fintech-entreprenörerna?

– Ja, det är en marknad som hela tiden utvecklas. Men det viktiga är att du som konsument kan känna dig trygg när du går ut och handlar. Nu gäller samma regelverk i 28 länder i Europa.

– Ökad konkurrens kommer att göra det billigare att handla på nätet och dessutom leda till många nya tjänster. Direktivet ger möjlighet till innovation och ökade valmöjligheter. Konsumentens bästa har stått som målsättning för oss.

 

 

Mer om: Bank

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer