Innovation

Deras spegel håller kvar ljuset

Publicerad
Speglar som lyser upp rummet långt efter att lampan släckts. Bilrutor som reflekterar bort solvärmen men ändå ger god sikt. Ett rör som tjänar som en bredbandig ljusvågledare. Speglar i olika färgtoner - bara för att det är vackert - utan att man behöver färga in glaset med guld, kobolt eller andra dyrbara färgämnen.
 
Det kan bli resultatet av en upptäckt som en grupp MIT-forskare gjort. Forskarna tog våra gamla vanliga speglar, de med metallbeläggning på baksidan, och så kallade dielektriska polymerspeglar. Och kombinerade deras bästa egenskaper.
 
Forskarna tror att deras nya "perfekta speglar" kommer att slå världen med häpnad.
 
- Det som intresserar mig är möjligheten att fånga ljus och manipulera dess färd genom materia. Tänk dig till exempel att du tänder ett ljus i ett rum linjerat med perfekta speglar. Kommer rummet fortfarande att vara upplyst sedan du blåst ut ljuset? frågar sig doktoranden Yoel Fink vid MITs Plasma Fusion Center.
 
Förutom att lagra ljus kan den nya spegeln skräddarsys för att reflektera vissa våglängder men släppa igenom andra.
 
Den traditionella metallspegeln reflekterar ljuset från alla vinklar. Den absorberar också en del av det infallande ljuset. Men den släpper inte igenom något.
 
Det ljus som reflekteras från den dielektriska spegeln reflekteras mer effektivt. Och även om den kan hålla kvar ljuset längre innan det reflekteras så absorberas nästan inget. Det beror på att den, till skillnad från metallspegeln, inte leder ström. Därför används denna spegel i till exempel lasrar där behovet av effektivitet är extra stort.
 
Den dielektriska spegeln är gjord av flera skikt av genomskinliga dielektriska material som polariserar ljuset. Spegeln reflekterar bara utvalda delar av spektrat, i vissa vinklar, resten släpper den igenom.
 
Den finurliga med MIT-spegeln är att den reflekterar ljus från alla vinklar och polariseringar, precis som en metallspegel. Men samtidigt kan den lagra lika mycket ljus som en dielektrisk spegel.
 
Den kan också fås till att bara reflektera utvalda våglängder och släppa igenom alla andra. Precis som den dielektriska spegeln.
 
Billiga att göra är de också, eftersom de är gjorda med väl etablerad polymerprocessteknik.