Övriga nyheter

Deras mekaniska hjärta pumpar som ditt eget

Azad Najar, överläkare och innovatör, visar upp den mekaniska hjärtpump han och Gunnar Nihlén (till höger) har utvecklat. Men två förmak och två kammare fungerar den precis likadant som ett biologiskt hjärta. Foto: Jörgen Appelgren
Mekanisk hjärtpump. Foto: Jörgen Appelgren

Den kapslas in i titan, får pumpkraft av två stegmotorer och drivs av laddningsbara litiumbatterier. En unik svenskutvecklad hjärtpump fungerar precis som ett biologiskt hjärta. Nu planeras kliniska test på människor om två år.

Publicerad

Ett hjärta som pumpar så dåligt att du är andfådd även när du vilar. Det är verklighet för de drygt 2 000 personer i Sverige som lider av avancerad hjärtsvikt. Enda boten är en hjärttransplantation. Det får bara någon procent av de drabbade, antalet donerade hjärtan räcker inte till fler. Övriga avlider inom ett år.

För att lösa dilemmat arbetar grundarna av utvecklingsbolaget Scandinavian Real Heart sedan femton år tillbaka med att ta fram ett konstgjort hjärta som fungerar precis som ett biologiskt. Och som ska kunna ta dess plats i kroppen i väntan på ett nytt. Eller i bästa fall sitta kvar permanent.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här