Deras mekaniska hjärta pumpar som ditt eget

2015-04-01 05:30  

Den kapslas in i titan, får pumpkraft av två stegmotorer och drivs av laddningsbara litiumbatterier. En unik svenskutvecklad hjärtpump fungerar precis som ett biologiskt hjärta. Nu planeras kliniska test på människor om två år.

Ett hjärta som pumpar så dåligt att du är andfådd även när du vilar. Det är verklighet för de drygt 2 000 personer i Sverige som lider av avancerad hjärtsvikt. Enda boten är en hjärttransplantation. Det får bara någon procent av de drabbade, antalet donerade hjärtan räcker inte till fler. Övriga avlider inom ett år.

För att lösa dilemmat arbetar grundarna av utvecklingsbolaget Scandinavian Real Heart sedan femton år tillbaka med att ta fram ett konstgjort hjärta som fungerar precis som ett biologiskt. Och som ska kunna ta dess plats i kroppen i väntan på ett nytt. Eller i bästa fall sitta kvar permanent.

Hjärtpumpen är den enda i världen där blodet pumpas runt genom fyra kammare; två förmak och två kammare. Det krävs för att återskapa förhållandena i ett normalt hjärta. De andra hjärtpumparna arbetar med två.

– Det unika med hjärtpumpen är att den skapar samma tryck, puls och flöde, som det normala hjärtat. Det är ett måste för att lungor, lever, njurar och andra organ ska fungera som vanligt, säger Göran Hellers, styrelseordförande i Scandinavian Real Heart.

Han var tidigare chef för kirurgen vid Karolinska sjukhuset i Huddinge och är väl insatt i problematiken. Numera är han aktiv i ett flertal medicintekniska bolag och flitigt anlitad av Världsbanken för att utveckla internationell sjukvård.

Hittills har företaget sju modeller av hjärtat bakom sig. Dagens modell, nummer 8, är den första där hjärtat delats upp i två delar, var och en driven av en stegmotor.

– Ett hjärta i två delar är lättare att operera in. Väl inne i kroppen kopplas halvorna ihop så att de rör sig som ett riktigt hjärta, konstaterar Azad Najar, överläkare vid Västmanlands sjukhus i Västerås samt uppfinnare och utvecklare av hjärtpumpen.

Genom att låta olika motorer styra höger respektive vänster hjärtdel blir också styrningen bättre samtidigt som energibehovet minskar.

– Stegmotorn till den högra delen av hjärtat behöver bara 20 procent av motoreffekten hos den vänstra, 2 till 3 watt jämfört med 10 till 15 watt. Det gör att hjärtat nu kan drivas med litiumbatterier i ett bärbart batteribälte, säger vd Gunnar Nihlén, som varit med och utvecklat hjärtat tekniskt.

I framtiden hoppas företaget kunna gå över till lätta, böjliga och snabbladdade batterier av grafen.

Under det senaste året har simuleringar i labb och biologiska test genomförts med framgång. På agendan för i år står ytterligare djurstudier och övergång till ett ännu mer vävnadsvänligt material.

Förhoppningen är att kunna starta kliniska studier på människor under år 2017.

Läs mer:

Läs mer: Nya tester ger mer kompakt hjärta

Hjärtsvikt vanlig folksjukdom

Runt 250 000 personer i Sverige lider av hjärtsvikt. Hjärtsvikt delas in i fyra svårighetsgrader. Hjärtsvikt klass 1 och 2 och i viss utsträckning även klass 3 kan behandlas med medicin. En så kallad sviktpacemaker (CRT eller biventrikulär pacemaker) kan hjälpa vissa patienter med måttlig till svår hjärtsvikt. För patienter med avancerad hjärtsvikt (klass 4) krävs en hjärttransplantation.

Källa: Läkartidningen, Läkemedelsverket, Hjärt-Lungfonden

Scandinavian Real Hearth

Gör: Mekanisk hjärtpump med fyra kammare.

Ort: Västerås.

Anställda: 9 personer engagerade i projektet.

Bildat år: 2007.

Övrigt: Tog nyligen in 9 miljoner sek i en nyemission.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer