Delarna i high tech-rullen som ska hindra trassel på linan

2014-09-03 10:29  

UNDER SKALET. Nappar det? Under Skalet plockar isär en högpresterande fiskerulle. Jan och Jacob är inga storfiskare, men imponeras av dess avancerade material och tuffa mekanik.

I det nya avsnittet av Ny Tekniks webb-tv-serie Under Skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin isär en Abu Garcia Revo Mgxtreme, en avancerad och prisbelönt fiskerulle. Till skillnad från de flesta tidigare avsnitten i serien handlar det inte om elektronik, utan om fint avstämd mekanik.

– Jag har något spö men jag får aldrig någon fisk, säger Jan.

Jacob har inte heller så stor er–farenhet av fiske, men de är båda vana att leta svagheter hos apparater.

Abu Garcias konstruktörer har ansträngt sig ordentligt för att ge fiskare möjlighet att kasta långt och med hög precision. Rullen väger bara 139 gram, tack vare komponenter av flygplansaluminium, kolfiberpaneler och titan. Den innehåller sju korrosionsresistenta kullager, två glidlager och två keramiska lager för själva spolen. Det mesta är justerbart. Mekaniken har en finish som påminner om ett urverk.

Jan och Jacob funderar bland annat på centrifugalbromsens funktion. Räcker verkligen några tunna plastarmar till för att bromsa linan? Sedan var det frågan om alla dessa avancerade material. ”Carbon Matrix”-materialet i bromsen ska ha en jämnare bromsförmåga vid ett brett temperaturområde. Kolfiber i veven håller nere vikten. Men måste linföraren vara belagd med titan?

– Tror du inte man slänger sig med en massa fina namn, undrar Jacob, men han kommer fram till att det säkert är som med cykling och andra prylsporter: prylen är en del av nöjet.

Men framför allt: Ska en rulle för flera tusen kronor överleva mötet med de två klåfingriga och nyfikna programledare?

Detta är Under Skalet

  • I Ny Tekniks webb-tv-serie Under Skalet tar programledarna Jacob Norrby och Jan Herrlin reda på hur prylar är konstruerade – helst utan att använda handboken. Båda jobbar till vardags på konsultföretaget Prevas.
  • Under Skalet har nått över 30 avsnitt sedan premiären 2010.
  • Alla kan ses på nyteknik.se/underskalet

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer