De segrade i Teknik-SM

2013-11-19 10:45  
Årets segrare i Teknik-SM jublar i Norra länken-tunneln. Från vänster Sebastian Svensson, Jonatan Adolfsson och Björn Linse från Lunds tekniska högskola. Foto: Pernilla Pettersson

Studentlaget lyckades besegra den femfaldiga segraren Chalmers i Teknik-SM. Vinnarna tillkännagavs i måndags kväll i den annorlunda festlokalen Norra länken-tunneln.

Chalmers vann Teknik-SM förra året, men i år kunde Lund inkassera sin femte seger. Chalmers slutade som tvåa och KTH som trea.

- Det känns bra och lite oväntat. Vi hade inte räknat med att vi låg före när det väl var klart, men vi hade tydligen fullkomligt utklassat de andra. Vi hade 90 poäng mer än tvåan visade det sig, berättar Jonatan Adolfsson, lagledare i Lundalaget.

Uppgifterna i tävlingen har varierat stort och har innehållit både praktiska och teoretiska moment. Till exempel fick lagen konstruera balkar i choklad och föreslå en bättre konstruktion för de vattentankar som Ingenjörer utan gränser bygger i Tanzania. Lundalaget lyckades särskilt väl med uppgiften att dechiffrera ett krypterat meddelande i finalen.

Segrarna tillkännagavs under måndagskvällen, när Sveriges ingenjörer anordnade fest i den oöppnade Norra länken-tunneln i Stockholm.

– Vi vill gärna vara på en plats som har ett symbolvärde för ingenjörer och de gäster som kommer, och vi tycker att Norra länken som är ett av de största infrastrukturprojekten just nu är en sådan plats, säger Lisa Bondesson, projektledare på Sveriges ingenjörer.

Jonatan Adolfsson tycker att vägtunneln fungerade utmärkt som festlokal.

- Det var rätt häftigt inne i tunneln med de tekniska lösningar de hade använt för att få upp värmen ordentligt och få den stämningen som var därinne. De hade till och med dragit in telefonuppkoppling, säger han.

Teknik-SM har arrangerats sedan år 2000. Årets tävling var ett samarbete mellan Sveriges ingenjörer och bland andra Ingenjörer utan gränser, Ny Teknik, Womenengineer och IVA. Över 400 studenter från 15 olika lärosäten deltog i årets upplaga av Teknik-SM.

Förstapriset är en vandringspokal och en resa till Tanzania, där segrarna får jobba vidare med vattentankarna tillsammans med Ingenjörer utan gränser.

Slutresultat i Teknik-SM 2013:

1. Hilberts paradox, Lunds tekniska högskola (Jonatan Adolfsson, Björn Linse och Sebastian Svensson).

2. Dövske, Chalmers tekniska högskola (Rickard Lundmark, Philippe Klintefelt-Collet och Axel Radnäs).

3. De Tre Vännerna och Olle, Kungliga tekniska högskolan (Oscar Mickelin, Joakim Sjunnebo och Niclas Hoglund).

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer