Övriga nyheter

De sänker priset på storsäljarna

Siavash Bashari, chef för Xbrane. Foto: Jörgen Appelgren
David Vikström, chef för utveckling och forskning, övervakar produktionen av åtråvärda proteiner i labbet. Foto: Jörgen Appelgren
I minus 80 grader ligger olika stammar av E-coli nedfrysta. De är alla skräddarsydda för produktion av ett visst protein. Foto: Jörgen Appelgren

Miljardmarknader lockar industrin och effektiva behandlingar ger patienter hopp. Men biologiska läkemedel är dyra. Svenska Xbrane utvecklar tekniken som kan kapa produktionskostnaden med 85 procent.

Publicerad

Framtidens läkemedel består av proteiner som tillverkas i levande celler eller bakterier. Det är forskare såväl som läkemedelsbranschen övertygade om. Ett antal effektiva och extremt lönsamma mediciner finns redan på marknaden. Säljligan toppas av Humira, ett läkemedel mot reumatism, på dryga 130 miljarder kronor om året.

I takt med att patenten på de eftertraktade och dyra medicinerna börjar gå ut dyker kopiorna upp. Kallade för biosimilarer ger de rum åt nya spelare samtidigt som möjligheten att sänka kostnaden för behandling med läkemedlen ökar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här