De kopplar upp din pillerburk

2016-03-07 05:00  

Göteborgsföretaget Mevia vill hjälpa patienter att ta sina läkemedel när de ska. Hittills säljer företaget sina produkter till apotek i England, men de hoppas snart få in en fot inom hemtjänsten i Sverige.

– Om man tittar på statistik är det tydligt att varannan människa som har långtidsmedicinering inte följer den som det är tänkt, säger Linnea Olsson, en av grundarna till Mevia som hon leder tillsammans med Jesper Hassel.

De två uppmärksammade problemet när de läste på Chalmers entreprenörskola, där de kom i kontakt med en teknisk lösning som födde idén till Mevia.

Metoden består av en ytterförpackning med funktionella ledarbanor, som kan kombineras med den befintliga läkemedelsförpackningen. När man tar sin dos, till exempel genom att ta loss en tablett ur sitt hölje, bryts ledarbanan vilket skickar en signal till en dosa.

Om man inte har tagit sina läkemedel inom ett visst tidsintervall kan it-systemet påminna patienten i realtid genom exempelvis ett röstmeddelande eller en pushnotis i mobilen. Dosan kan också ställas in så att den skickar en signal till anhörig, vårdgivare eller hemtjänst som kan agera.

Läs mer:

Läs mer: E-hälsa lockar unga teknikföretag

Projektet som skulle bli Mevia drog igång 2013, och året därpå registrerade grundarna företaget. Hittills har de fokuserat på marknaden i England, dels för att pillerdosetterna där passade produkten, men också för att apoteken i England har en mer aktiv roll i patienters vård jämfört med i Sverige. Den försäljning som företaget hittills har haft är till ett leverantörsföretag till apotek i England. Mevia har också arbetat med ett läkemedelsföretag som har använt deras produkt i kliniska tester.

– De testar om man kan få bättre följsamhet i testgrupper och dra säkrare slutsatser genom vår produkt, säger Linnea Olsson.

I Sverige har Mevia fått stöd av Vinnova för att göra pilotstudier inom hemtjänst och vårdhem, och de samarbetar med ett svenskt apoteksföretag för att genomföra ett marknadstest. Möjligheten att skicka signaler till vården om läkemedelsförbrukning skulle även kunna användas i uppföljningar för patienten, säger Linnea Olsson:

– Man kan använda det som ett underlag för samtal med sin läkare. Om man till exempel inte tar sin kvällsdos – är det för att man glömmer eller för att man får biverkningar av medicinen?

 

I samarbete med Digital Teknik

De här texterna har också publicerats i vårt nyhetsbrev Digital Teknik. Vill du läsa mer om digitaliseringen i samhället bör du skaffa en prenumeration, hitta ett bra erbjudande på digital-teknik.se!

Elsa Persson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer