De jagar första platsen på 33-listan

2015-01-28 08:45  
Kontrollenheten ersätter dykdatorn och kopplas in på luftflaskan. Den kan kommunicera med upp till 70 andra dykare inom 100 meters avstånd. Foto: Wolfgang Pölzer/Alamy

33-LISTAN. Ett smart farthinder, en laddstolpe för elfordon och ett kommunikationssystem för dykare. Tre företag jagar den första platsen på 33-listans regionfinal i Linköping.

Redan nästa vecka avgörs vilka företag som kniper de två första platserna på årets upplaga av Ny Tekniks och Affärsvärldens lista över landets 33 hetaste unga teknikbolag.

På tisdag är det regionalfinal i Linköping. En av de tävlande är Linköpingsföretaget Aqwary. Företaget har utvecklat ett kommunikationssystem för dykare som bygger på ultraljud. Idén fick företagets grundare och vd Anders Brodin när han dök med sina två yngsta barn.

– Som förälder oroade jag mig över att de skulle försvinna iväg eller att deras luft skulle ta slut. Jag tänkte att det måste finnas en bättre lösning än bara handsignaler.

Han kunde inte släppa tanken. Sommaren 2012 sa han upp sig från jobbet på it- och medicinteknikföretaget Sectra och startade Aqwary.

Systemet består av en enhet med skärm som kopplas in på luftflaskan. På skärmen ser dykaren luftstatus, djup, position och riktning – inte bara för sig själv – utan också för alla andra i dykgruppen som befinner sig inom 100 meter.

– Jag har själv använt systemet i ett år och skulle känna mig naken om jag inte visste status på de andra i gruppen, säger Anders Brodin.

Data skickas automatiskt mellan enheterna med hjälp piezoelektriska sändtagare. En dykare som behöver hjälp kan kalla på uppmärksamhet med en knapptryckning. De andra i gruppen kan se var han eller hon befinner sig och hur mycket luft som finns kvar i tanken.

Ett 60-tal förbeställningar har redan trillat in inför säljstarten nu i mars.

– Framför allt är det dykcenter som ser värdet av att kunna hålla ordning på sina elever och öka säkerheten. Där vill vi att vår utrustning ska bli standard.

På sikt ska det också gå att ladda ner appar som ger fler funktioner som att skicka förutbestämda meddelanden eller titta i en fiskatlas under ytan.

På regionfinalen i Linköping den 3 februari tävlar Aqwary mot Edeva som utvecklat ett farthinder som bara aktiveras för bilar som kör för fort samt Chargestorm som utvecklar smarta laddsystem för elfordon.

Under tävlingen gäller det att imponera på juryn genom att lyckas sälja in sitt bolag på en minut. Utöver den så kallade säljpitchen så intervjuas företagen av juryn.

Veckans andra regionala final i Umeå kan du läsa om i nästa veckas tidning. Följ både de regionala finalerna på nyteknik.se.GRATIS ANMÄLAN GÖR DU HÄR!

Här är bolagen som tävlar i Linköping

Aqwary

Ort: Linköping.

Gör: Kommunikationssystem för dykare.

Grundat: 2012.

Anställda: 11.

 

Chargestorm

Ort: Norrköping.

Gör: Smarta laddsystem för elfordon.

Grundat: 2009.

Anställda: 10.

 

Edeva

Gör: Smart farthinder.

Ort: Linköping.

Grundat: 2009.

Anställda: 3.

Hela 33-listans turné – från Linköping till finalen i Stockholm

Linköping: 3 februari.

Umeå: 4 februari.

Lund: 3 mars.

Göteborg: 4 mars.

Stockholm (final): 14 april.

GRATIS ANMÄLAN GÖR DU HÄR!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt