Övriga nyheter

De byter kropp med varandra

Christian Cherene och JJ Devereaux synkroniserar sina rörelser för att göra upplevelsen av att vara den andre starkare.
De modiga tar av sig kläderna, gör ett ”gender swap” och upplever hur det är att byta kön.
Christian Cherene
Philippe Bertrand

”De första sekunderna är helt överväldigande, och det är så coolt med håriga händer”, säger Daniela Hooijmans när hon prövat The Machine To be Another och upplevt sig ha en manskropp. ”Maskinen” ingår i ett av flera projekt som konst- och forskargruppen Be Another Lab byggt upp runt virtual reality-displayen Oculus Rift.

Publicerad

Oculus Rift är en cyklopliknande mask som man sätter framför ögonen. Den ersätter hela synfältet med inspelade eller direktsända rörliga bilder. För ljudet har man vanliga hörsnäckor i öronen. Upplevelsen omsluter personen helt och uppfattas oftast som mycket verklig. Det kan handla om en hisnande berg-och-dalbanetur, en informativ vandring i ett museum, en flygtur ur en attackpilots perspektiv eller precis vad som helst som går att visa med rörliga bilder. Poängen är att man intensivt upplever något som verkligt trots att det inte är det.

När Facebook nyligen la upp 2 miljarder dollar för bolaget bakom Oculus Rift började till och med de mest hårdnackade skeptikerna tro att det börjar bli dags för det stora VR-genombrottet. Ryktena går stekheta om en snar lansering för konsumentmarknaden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här