De blockar reklam-blockerare

2015-10-27 15:00  

Svenska bolaget NBES utvecklar ett krypterat verktyg som stoppar reklamblockerare. Men vilken teknik som används vill grundaren Martin Grahn inte avslöja.

Norska Dagens Näringsliv avslöjade nyligen att mediekoncernen Schibsteds svenska sajter testar ett nytt verktyg, kallat Adway Plus. Det ska förhindra att annonser blockeras på hemsidorna via webbläsartillägg som exempelvis Adblock eller Adblock Plus.

– Adway Plus är en krypterad kringgåendetjänst som blockerar alla reklamblockerare, säger Martin Grahn.

Han är grundare och försäljningschef på New Broadcasting Entertainment Scandinavia, NBES, i Stockholm, som står bakom Adway Plus. Tillsammans med Mattias Högfeldt, medgrundare och vd, har han utvecklat tekniken i mer än tre års tid.

– Men det är först i år som försäljningen börjat lyfta, säger han.

Hur tjänsten fungerar i detalj eller vilken teknik som används vill Martin Grahn inte säga något om.

Dock avslöjar han att företaget kan erbjuda sina kunder snällare varianter av Adway Plus. Det vill säga versioner som accepterar att vissa annonser ändå blockeras, som exempelvis långa reklamvideor, som ofta upplevs som jobbiga av webbesökare.

I Sverige är den generella siffran för Adblock-användning omkring 25 procent, uppger Martin Grahn.

– Sedan kan siffran skilja sig mycket mellan olika typer av hemsidor. På vissa hemsidor uppgår Adblockanvändningen till uppåt 80 procent, säger han och berättar att statistiken är bolagets egen.

Han spår även att användandet kommer att öka explosionsartat framöver i och med införandet av IOS 9, operativsystemet för Iphone och Ipad.

– Det blir mycket lättare att installera reklamblockerare i webbläsaren Safari.

Martin Grahn vill inte kommentera om man har Schibsted som kund eller vilka svenska tidningssajter som är försökskaniner för nya verktyget Adway Plus i Sverige.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer