Därför gör ingen vågen för nya Office

2015-10-15 10:40  

KRÖNIKA.Till skillnad från när Apple lanserar nytt blir det ingen stor uppståndelse när Microsoft lanserar nytt. Sverker Burndin reder ut varför.

I dagarna släppte Microsoft Office 2016. För att vara ett stort produktsläpp var det hyfsat lite väsen. Office dominerar trots allt totalt på företag och myndigheter. Varför gör ingen vågen, som när Apple släpper en ny Iphone?

Orsaken är att släppet inte innehåller några stora nydanande funktioner – det mesta är reaktioner på sådant som sedan länge har varit möjligt i till exempel Googles produkter. Nu går det att göra också i Office.

Andra skäl till att produktsläppet inte uppfattas som en ”big bang” är att Office 2016 släpptes redan den 9 juli – men bara för Mac. I sig helt bisarrt för den som varit i branschen länge. Dessutom behöver den som har Office 365 inte göra någonting för att uppgradera – Office 2016 kommer av sig självt, som en del av prenumerationen.

Det kommer troligen att dröja minst ett halvår innan några större skiften sker på företagssidan. Orsakerna är att det förutom konkret företagsnytta fortfarande finns många gamla beroenden att utreda runt både Windows 10 och Office 2016. Dessutom råder tveksamhet kring Microsofts datainsamlande.

När det gäller beroenden är Word och Excel på många ställen helt integrerat i verksamheten med mängder av mallar, skript, plugin och integrationer med andra system. Det är inte bara att uppgradera utan vidare.

Och även om det är kul med en ny version rent generellt fungerar det inte som argument. Det måste finnas en konkret nytta för användarna och för företaget.

Finns det någon sådan i Office 2016? Jag träffade Microsofts svenska produktchefer på ett litet café på Söder i Stockholm där de demonstrerade alla balla grejer man kan göra.

Samarbete är det stora införsäljningsargumentet. När du sitter med ett Worddokument ska det lagras i molnet och när du mejlar det till någon får denne inte en kopia av filen utan tillgång till samma fil som du har. Ni kan sedan sitta på ett möte, uppkopplade via Lync eller Skype och samtidigt göra uppdateringar. I en sidopanel ser du vilka som är närvarande, på deras Skypestatus. Du kan prata med dem och se deras ansikten. Ändringar som någon annan gör ser du i realtid.

Det hela förutsätter att du kör Office 365 – det vill säga är beredd att utnyttja Microsofts molnfunktioner – och förutom Word, Excel med mera även kör Exchange, Outlook, Skype eller Lync. Det är ett antal produkter som ska finnas på plats.

I nya Office finns också en mängd smarta hjälpfunktioner, maskininlärning och artificiell intelligens, till exempel för att sortera din mejlkorg. Microsoft utnyttjar också den smarta och personliga assistenten Cortana – som ingår i Windows 10 – för en del funktioner i Office. Cortana finns däremot än så länge inte på den svenska marknaden.

Det är framför allt privatanvändare som kommer att köra Office 2016 till en början. Däremot är det självklart att alla företag omedelbart behöver sätta sig in i nyheterna och hur de påverkar just deras verksamhet. Office är fortfarande väldigt viktigt för de flesta organisationer.

 

Sverker Brundin är redaktör för Ny Tekniks systertidning Digital Teknik. Prenumerera på Digital Tekniks nyhetsbrev här.

Mer om: Microsoft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer