Därför är pistolen livsfarlig

2008-11-04 23:00  

Kombinationen av miljökrav och sparsamhet har lett de nordiska polismyndigheterna rakt in i en ammunitionsskandal där många miljoner skattekronor står på spel.

Bara i Stockholms län har polisen tvingats skicka tillbaka sju ton övningsammunition till den Italienska tillverkaren.

Felaktig ammunitionen har skadat vapen för 4,5 miljoner, och är dessutom farlig för skyttarna.

- Grundorsaken är miljökraven. Övningsammunitionen ska användas inomhus och måste vara blyfri. Och då är det svårare att få tändhatten att fungera ordentligt, säger Bo Karlsson, vapenredogörare vid polisen.

Tidigare har polisen använt övningsammunition från olika tillverkare, men för några år sedan beslöt de nordiska polismyndigheterna att göra en samlad upphandling. Under ledning av den norska polisen träffades ett avtal med den stora italienska ammunitionstillverkaren Fiocchi.

- De första problemen kom i fjol. Då var laddningen i tändhattarna så stark att de slog sönder stötbotten på vapnet, säger Bo Karlsson.

Efter 447 skadade vapen hade Stockholmspolisen fått nog. Varje vapen, pistoler av märket Sig Sauer, kostar 10 000 kronor att ersätta.

Tillverkaren skickade ersättningsammunition som tyvärr visade sig ha problem med fördröjd utlösning.

- Det är farligt. Vi övar poliserna för vapenstrid i skarpt läge. Vi lär dem att första åtgärden vid eldavbrott är att mata ut patronen. Och då kan den smälla framför ansiktet om man har otur, säger Bo Karlsson.

- Matar man inte ur patronen kanske man hölstrar vapnet och det smäller då. Det är inte som på en skjutbana när man kan stå med sträckt arm i fem sekunder och vänta på att det smäller.

Stockholmspolisen har nu stoppat övningsskjutningarna och skickat tillbaka 700 000 skott. Rikspolisstyrelsens experter är enligt uppgift just nu på plats i Italien och diskuterar med tillverkaren.

De 447 skadade vapnen har sparats i väntan på vem som ska ta det ekonomiska ansvaret.

Eddie Pröckl

Mer om: Vapen Ammunition

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer