Innovation

Daniel Stenberg är årets Polhemsvinnare

Programmeringsintresset väcktes i unga år när Daniel Stenberg fick en Commodore 64. Nu tilldelas han Polhemspriset 2017 för sin skapelse Curl. Foto: Privat
Programmeringsintresset väcktes i unga år när Daniel Stenberg fick en Commodore 64. Nu tilldelas han Polhemspriset 2017 för sin skapelse Curl. Foto: Privat

UPPDATERAD. Från hobbyprojekt till ett proffsverktyg för dataöverföring som används av nätjättar världen över. Årets Polhemspristagare är Daniel Stenberg, skapare av Curl.

Publicerad

Han är kodnörden som har ägnat kvällar och nätter under senaste 20 åren åt att finslipa och vidareutveckla programmeringsverktyget Curl.

Nu står det klart att Daniel Stenberg får årets Polhemspris för sin uppfinning. Priset delas ut att Sveriges Ingenjörer för "teknisk innovation på hög nivå eller genialisk lösning av ett tekniskt problem".

Få personer utanför utvecklingskretsar känner till Curl. Men bakom kulisserna har verktyget fått en allt större betydelse i takt med att fler och fler prylar kopplas upp mot internet.

I grund och botten används verktyget för att överföra data mellan servrar via webbprotokoll som exempelvis http, http och imap på ett stabilt och säkert sätt. Det gör det möjligt för miljontals uppkopplade prylar – mobiltelefoner, datorer och bilar – att kommunicera med varandra via nätet.

Även it-jättar som Facebook, Google och Netflix använder Curl för att skicka data i sina tjänster.

Men när projektet startades 1997 hade det ett helt annat syfte. Då höll Daniel Stenberg på att bygga en valutakonverterare till en chatt-bot, och behövde ett verktyg för att ladda data ner över webben.

– Jag hittade inget verktyg som var tillräckligt bra, och bestämde för att bygga ett eget. Då kunde jag aldrig föreställa mig att Curl skulle används av miljoner människor världen över en dag.

Daniel Stenberg beskriver själv Curl som en ”nischprodukt som inte så många har koll på”. Men det kanske kan komma att ändras i och med Polhemspriset.

– Jag hoppas att priset kan leda till att verktyg av det här slaget uppmärksammas mer. Nu kanske folk utanför min bubbla – som mina svärföräldrar – får reda på vad jag gör när jag sitter vid datorn om kvällarna.

Redan från start har Curl drivits som ett ideellt öppet källkodsprojekt. Hittills har över 1600 personer hjälpt till med vidareutvecklingen av verktyget.

Att Curl bygger på öppen källkod är en stark orsak till att det har fått en stor spridning, tror Daniel Stenberg.

Dels har det bidragit till att skapa ett organiskt ekosystem runt verktyget, dels anser många företag att öppen källkod borgar för bättre säkerhet och högre kvalitet än i annan programvara.

– Att det bygger på öppen källkod är också en garanti för verktyget ständigt kommer att fortsätta att utvecklas. Det är inte produkt som försvinner om ett företag lägger ner.

Du jobbar med Curl 15 - 20 timmar i veckan, vid sidan av ditt heltidsarbete hos Mozilla. Vad driver dig att fortsätta?

– Det är svårt att förklara. Curl växte ganska tidigt till mer än ett verktyg som bara var viktigt för mig. Nu drivs jag framför allt av en vilja att fortsätta förbättra Curl. Redan från början har målet varit att det ska kunna användas av alla.

Fakta: Årets Polhemspristagare

Daniel Stenberg är 47 år gammal och uppvuxen i Huddinge utanför Stockholm, där han också bor i dag. Han har en bakgrund som datakonsult på annat på IBM men jobbar nu som utvecklare för Mozilla.

Juryns motivering:

"Det är ett gediget ingenjörsarbete och ett uttryck för hängivet förvaltarskap som kommit många företag och hela samhället till nytta."

Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Bland tidigare pristagare märks bland annat Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009) och Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013).