Premium

Coltrevolvern – en dödlig ikon

Colt modell 1862, med tillbehör. Namnet på ägaren, Benito Valdeavellano, från Peru, är ingraverat på kolven. Foto: ALBUM/METROPOLITAN MUSEUM OF ART, NY/TT
Den 36-kalibriga Colt-revolver som sägs ha tillhört banditen Jesse James (1847–1882). Foto: BRIDGEMAN IMAGES/TT

Legender som Jesse James och Doc Holliday bar den, och den ändade Wild Bill Hickoks liv. Den snabbskjutande Coltrevolvern är en av de starkaste symbolerna för vilda västern-eran.

”Gud skapade människorna. Coltrevolvern gjorde dem jämlika.” Så lyder ett gammalt talesätt som brukar tillskrivas Samuel Colt själv.

Han föddes i en välbärgad familj 1814, och var en intelligent men svårhanterlig gosse. Vid 15 års ålder konstruerade han en fungerande galvanisk cell, men året därpå relegerades han från skolan sedan hans pyrotekniska experiment orsakat en eldsvåda.

Hans tidiga vapenexperiment var också farliga: den första revolverprototypen exploderade i handen på honom. Men 1836 kunde Colt patentera ett fungerande enhandsvapen, baserat på revolverprincipen: en roterande trumma med flera projektilkammare, som låser fast en kammare i linje med pipan när hanen spänns.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera