Checkpoint satsade globalt – och lyckades växa

2014-11-11 05:30  
Checkpoints Dorit Dor söker talanger inom cybersäkerhet världen över. Men de flesta hittar hon i Israel. Foto: Helen Ahlbom

Säkerhetsbolaget Checkpoint är ett av få israeliska innovationsbolag som blivit stort på egen hand och stannat i Israel.

Israel har samma problem med sina nystartade innovationsföretag som Sverige. Få växer sig stora på egen hand. Många av de mest attraktiva bolagen köps upp av utländska bolag. I Israel är exemplen många. Google betalade exempelvis 7 miljarder kronor förra året för navigationsappen Waze.

I en av skyskraporna i hightech-kvarteret Bitzaron i Tel Aviv finns ett av de framgångsrika undantagen. Checkpoint, som grundades 1993 för att sälja ”världens första brandvägg”. Bolaget har nobbat alla uppköpspropåer och har numera 3 500 anställda.

Bara en tredjedel jobbar visserligen i Israel, men det mesta av den viktiga utvecklingen är kvar i hemlandet. 900 av de 1 000 som arbetar med forskning och utveckling finns i Israel. Resten av utvecklingen är lokaliserad till USA, Sverige och Vitryssland.

Annars har säkerhetsföretaget en typisk israelisk startup-historia. En av grundarna, Gil Schwed, uppfann brandväggen när han gjorde sin militärtjänst inom den tekniska elitenheten 8200, där han jobbade med säkerhetsklassade nätverk.

Dorit Dor, produktchef med ansvar för forskning och utveckling på Checkpoint, har flera förklaringar till framgången. Hon har varit med sedan 1995 när företaget bara hade 15 anställda.

– Vi satsade globalt från första dagen, och fick snabbt tillräckligt med inkomster för att kunna växa på egen hand utan press från riskkapitalister och utländska ägare.

Grundaren Gil Schwed är fortfarande kvar som vd och numera även styrelseordförande för bolaget. I Israel jämförs Checkpoints beroende av honom med Steve Jobs hårda styrning av Apple.

Men Dorit Dor gillar inte jämförelsen.

– Det är inte bara Gil som bestämmer. Här vågar alla säga vad de tycker. Och det anses helt okej att ändra sin åsikt tre gånger.

Bolaget börsnoterades på amerikanska Nasdaq 1996. Men inte för att få kapital, utan för att skapa förtroende ute hos kunderna världen över.

Företaget har också köpt ett stort antal mindre bolag de senaste åren. Oftast för att skaffa kompetens man saknat, mer sällan för att ta marknadsandelar.

Den största affären hittills, räknat i antal anställda, var Nokias säkerhetsenhet, som köptes 2009. Några år tidigare köptes det svenska it-företaget Protect Data, världsledande på kryptering av hårddiskar i Windowsmiljö. I dag jobbar ett 20-tal utvecklare för Checkpoint i Sundsvall. Totalt har bolaget runt 50 anställda i Sverige.

Cybersäkerhet är ett hett teknikområde, så Dorit Dor, vars uppgift också är att söka uppköpskandidater, reser mycket.

– Jag har sett intressanta företag över hela världen, men i Israel är de fler i förhållande till invånarantalet. Så jag håller ett extra öga på småbolagen här.

Säkerhetsjätten samarbetar med åtta småbolag som är experter på delar av säkerhetsområdet via sitt nya Threatcloud Intellistore. Där kan småbolagen sälja sina tjänster direkt till Checkpoints kunder.

– Det är alltså inte vår inkubator utan kan mer liknas vid Apples Appstore, säger Dorit Dor.

Mer om: Checkpoint

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer