Chalmers siktar högre i studenttävling

2013-03-14 07:15  

Förra året vann Chalmers den internationella tävlingen Formula student för ingenjörsstudenter. Men nu spänner laget bågen ännu hårdare och siktar på att öka poängskörden med 50 poäng.

Formula student är en tävling där ingenjörsstudenter ska designa, tillverka och köra en formelbil i olika delmoment. Årets tävling kulminerar i Silverstone i England den 4-7 juli.

Studenterna från Chalmers tog förra året hem segern med 850 poäng. Nu pågår tillverkningen av deras nya bil, CFS13, för fullt och laget siktar stenhårt mot 900 poäng.

– Det finns 1 000 poäng tillgängliga i tävlingen och allt vi gör är fokuserat på hur mycket poäng det kommer att ge oss, säger Jonathan Rice, lektor på Chalmers och projektledare för tävlingsgruppen.

Det är bland annat genom att banta bilen jämfört med förra årets bil som man hoppas få mer poäng. CFS13 ska väga 190 kilo när den är färdig, vilket innebär ungefär 40 kilo mindre än förra årets bil. Kolfibermaterial i chassit, en töjbar bränsleblåsa och lätta hjul är några av förklaringarna till den minskade vikten.

Men också en förbättrad aerodynamisk utformning beräknas ge utdelning i form av en ökad poängskörd. Genom vingar fram och bak, samt en diffuser i underredet, skapas en nedåtriktad kraft som ska hålla bilen kvar på banan.

Till grund för allt arbete ligger också bättre analyser och datorsimuleringar.

-Vi använder förra årets bil som testbil och har gjort många mätningar med den. Men vi har också fått en bättre förståelse för de krafter som bilen utsätts för, säger Jonathan Rice.

Årets bil har en 600-kubiksmotor från en Yamaha FZ6. Det är samma motor som Chalmers har använt sedan 2006.

Nytt för i år är att Chalmers också kommer att utveckla en eldriven formelbil. Men den kommer bara att tävla i en inofficiell tävlingsomgång i Finland. Tanken är att studenterna ska samla erfarenhet och kunskap för att kunna ta fram en eldriven tävlingsbil nästa år.

-Vi är precis som ett bilföretag, vi behöver investera i långsiktig utveckling, säger Jonathan Rice.

Formelbilarna som utvecklas av ingenjörsstudenterna kan delta i fler tävlingar, som kallas Formula SAE, världen över. I år siktar Chalmersstudenterna på att tävla även i Kina och Tyskland.

Jonathan Rice kommer från Irland och har tidigare tävlat i ett irländskt team. Men nu gillar han det svenska sättet att arbeta, som till stor del baseras på konsensusbeslut.

-Hälften av laget är inte svenskar och jag försöker introducera dem till det svenska sättet att arbeta, säger han.

Formula student

Tävlingen arrangeras av The Institution of Mechanical Engineers för 15:e gången. I årets tävling deltar 149 studentlag från flera olika länder.

Uppdraget handlar om att på ett år designa, bygga och tävla med en ensitsig formelbil. Fordonen testas i snabbhet, acceleration och uthållighet, medan lagen bedöms utifrån deras design, kostnadseffektivitet och presentationsförmåga.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer