”Cancer ska gå att leva med”

2015-12-07 12:27  

Få brydde sig om Tomas Lindahls upptäckt när den publicerades. 41 år senare ger den honom Nobelpris i kemi. Ny Teknik har intervjuat honom inför utdelningen av priset den 10 december.

Onsdagen 7 oktober kablades nyheten ut över världen. Tomas Lindahl, 77 år, är en av tre som delar på årets Nobelpris i kemi. Senaste gången priset gick till en svensk var för 67 år sedan.

Sedan dess är Tomas Lindahls dagar mer än fullbokade.

– Det är ganska jäktigt med alla intervjuer, konstaterar Tomas Lindahl från hemmet i London.

Hit flyttade han med sin kärlek, den brittiska forskaren Beverly Griffin, i mitten av 1980-talet. Tio år tidigare hade rönen som gav honom årets Nobelpris i kemi publicerats.

Det var när han forskade vid Karolinska institutet i Solna utanför Stockholm som han visade att vår arvsmassa inte alls är så stabil som forskarvärlden trodde.

– De flesta brydde sig inte så mycket om upptäckten. Det var ju ett negativt budskap för många att vår arvsmassa, vårt dna, inte är som rostfritt stål eller marmor utan betydligt mer labilt.

Han upptäckte också att cellen har en verktygslåda för att rätta till felen. Tomas Lindahl insåg snabbt att cellen får problem om reparationsprocessen inte fungerar. Det vanligaste är att cancer uppstår.

Hans rön och fortsatta forskning har bidragit till utvecklingen av olika behandlingar mot sjukdomen. Dit hör såväl läkemedel som nya sätt att göra terapier med radioaktiv strålning mer effektiva.

I dag är han emeritus och konsult på det labb han var chef över fram till år 2005: Clare Hall vid Francis Crick Institute. Ett par dagar i veckan arbetar han för det italienska institutet för molekylär onkologi, IFOM, i Milano. Här bedrivs forskning som ska klargöra mekanismer bakom tumörsjukdomar och hitta nya sätt att behandla dem. Tomas Lindahl är med i ett projekt som undersöker sambandet mellan cancer och åldrande – sjukdomen blir vanligare ju äldre vi blir.

Om han hade börjat sin forskarkarriär i dag skulle han ha valt just det området.

– Området har framtiden för sig, konstaterar Tomas Lindahl frankt.

Han önskan är att få bort den rädsla och skräck som drabbar personer som får en cancerdiagnos.

– Jag tror inte vi kan hitta bot mot alla slags cancer, det vore som att försöka få evigt liv. Men om vi får en bättre förståelse om mekanismerna bakom kan vi utveckla mediciner som gör att personer med cancer kan leva ett relativt normalt liv, ungefär som diabetespatienter gör i dag. Då blir sjukdomen inte lika skrämmande.

Nu ser han fram mot Nobelveckan i december, inte minst Nobelkonserten.

– Musik är mitt största intresse utöver att forska, jag går ofta på konserter och har spelat mycket piano under årens lopp.

Hur känns det att ha fått Nobelpriset?

– Jag är ju i slutet av min karriär och det känns naturligtvis mycket bra att få erkännande från mina kolleger på det här stadiet.

Du delar priset på 8 miljoner med Paul Modrich och Aziz Sancar. Vad planerar du att göra med din del av pengarna?

– Jag ska köpa mig ett par lådor riktigt gott vin.

 

Tomas Lindahl

Född: År 1938 i Stockholm.

Aktuell: Nobelpristagare i kemi 2015.

Brinner för: Att bemästra cancern.

Fritidsintresse: Musik.

Gillar: Fina goda viner.

Tomas Lindahls tips till unga forskare

  • Gör inte samma sak som alla andra. Försök att satsa på någonting som folk inte riktigt tror på eller som inte är under strålkastarna just nu. Det kan vara svårt att förutse, du får ha lite intuition.
  • Det är viktigt att göra ”gammaldags” experiment i labbet, det krävs för att göra genombrott. Med datorer kommer man bara en bit på vägen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt