Bygger egen solsimulator på KTH

2015-05-11 05:30  

För att testa nya komponenter till solkraftverk behövde KTH-forskarna starkt, koncentrerat ljus. Lösningen blev att bygga en egen solsimulator.

Tolv starka lampor på vardera 7 kW skickar koncentrerat ljus i en punkt. Intensiteten gör att temperaturen kan rusa iväg till 2 000 grader Celsius.

– Lamporna motsvarar en parabolspegel på 30 kvadratmeter, säger Björn Laumert, docent på institutionen för energiteknik på KTH.

Han och hans fem doktorander utvecklar nya effektivare komponenter till kraftverk som drivs med koncentrerat solljus. Det är en form av förnybar energi som växer i länder som Kina, Indien och Sydafrika. Solens strålar koncentreras med hjälp av speglar. Värmeenergin används för att driva en turbin. En fördel jämfört med vanliga solceller är att värmen kan lagras så att energin kan tas ut när den behövs.

– Det gör att du kan få el hela dygnet, även när solen inte skiner, säger Björn Laumert.

Men mycket kan förbättras för att göra tekniken mer effektiv. På KTH utvecklar forskarna bland annat nya typer av solmottagare som tål höga temperaturer. För testerna behövdes ett sollabb, och enda sättet var att bygga ett.

Mer än tre år har det tagit och för att hålla nere kostnaderna har Björn Laumert och hans kolleger tagit till några ovanliga grepp. Lamporna från Kina är till exempel av samma typ som används för sökljus på fartyg. Genom smart konstruerade linser har de anpassats till solsimulatorn.

– Det är den största solsimulatorn i universitetsvärlden och den tredje mest kraftfulla i världen, säger Björn Laumert.

Han hoppas att svenska företag ska ta chansen och utveckla produkter för den växande solkraftsmarknaden.

– Det finns goda förutsättningar. Sverige är starkt inom turbiner, ångpannor, högtemperaturmaterial och stirlingmotorer.

Förutom att förbättra komponenter till solkraftverk kan den nya solsimulatorn användas för att utveckla nya högtemperaturmaterial och för forskning inom termisk och kemisk energilagring.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Världens största solkraftverk

  • Ivanpah Solar Power Facility, Kalifornien, USA 392 MW
  • Solar Energy Generating Systems, Kalifornien, USA 354 MW
  • Mojave Solar Project, Kalifornien, USA 280 MW

Källa: Wikipedia

Marie Alpman

Mer om: Solkraftverk KTH

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer