Bultarnas fel att <br></br>vingen flög iväg

2008-03-07 14:41  
Den tappade vingen på Kulle 11 i Näs på Gotland. Foto: Krister Nordin, Gotlands Tidningar

Den danska vindkraftsjätten Vestas skyller haveriet på Gotland på montörerna. Bultarna var för dåligt åtdragna och försvann en efter en. Till slut lossnade rotorbladet och flög i väg över åkern på Näs.

I slutet av januari havererade ett av vindkraftverken i vindparken Kulle på södra Gotland.

Ett av rotorbladen på ett 850 kW Vestas-verk lossnade och flög i väg 40 meter över Einar Fransson åker på Drakarve i Näs. Den slet upp en stor krater i åkern och studsade sedan ytterligare ett femtal meter.

Efter nästan en månads analys konstaterar Vestas att bultarna mellan navet och bladlagret hade gått sönder på grund av utmattning.

"Mänskliga faktorn"
Vestas svenske försäljningschef Tord Östlund säger till Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda att haveriet berodde på den mänskliga faktorn.

- Bultarna var felaktigt dragna och det innebär att de bultar som satt kvar fick ta för stora laser, säger Tord Östlund.

Vestas konstaterar i en skrivelse att olyckan i Näs orsakades av ”undermåligt arbetsutförande i samband med uppförande av vindkraftverket”.

Vestas kommer som en ren säkerhetsåtgärd att byta ut alla bultarna i de nio verken i Kulleparken i Havdhem i Näs. Man ska också gå igenom alla vindkraftverk i Sverige som uppförts på samma sätt.

- Vi vill göra vad vi kan för att detta inte ska hända igen, säger Tord Östlund till Gotlands Allehanda.

Reserverar över 2 miljarder kronor i garantier
Vestas är världens största tillverkare av vindkraftverk och omsatte förra året 4,9 miljarder euro och gjorde en rörelsevinst på 443 miljoner euro.

Problemen med vindkraftverken, framför allt de stora havsbaserade verken som tagit mycket stryk, har tvingat Vestas att reservera 242 miljoner euro i garantier. Det är mer än halva rörelsersultatet och motsvarar 5 procent av omsättning.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer