Bristande kultur pekas ut som orsak till olyckorna

2015-10-28 05:00  
Här syns olyckssteget från rulltrappan vid Östermalmstorg upp och ned. Bakhjulet har brutits av och balkarna på vardera sidor har brustit. Foto: David Good

Inom trafikförvaltningens ledning finns en attityd att oavbruten trafik är det allra viktigaste. Det pekas ut som en orsak till att kända problem med rulltrappor inte åtgärdades.

Konsultföretaget Interfleet pekar på flera orsaker till att problem med rulltrapporna inte togs på allvar före olyckan vid Östermalmstorg. Ledningen prioriterar till exempel att tågen alltid ska gå, samtidigt som det finns en oförståelse hos cheferna om riskerna med rulltrappor.

Förvaltningen av rulltrappor var också nedprioriterad inom trafikförvaltningen och uppföljningen som gjordes var begränsad. Det fanns ingen metod för att upptäcka systematiska fel i flera rulltrappor, genom att till exempel använda inrapporterade fel som nyckeltal.

Läs mer:

Läs mer: Konstruktionsfel även i nya olyckan

Interfleet pekar också på brister i förvaltningens arkiv, eftersom flera handlingar som företaget har begärt för sin utredning aldrig har hittats.

Enligt Fredrik Cavalli-Björkman, biträdande chef på trafikavdelningen, har förvaltningen ändrat rutinerna och jobbar på att hitta bättre rapporteringstal.

– Min uppfattning är att vi har justerat så att vi blir mer uppmärksamma på händelser.

Kulturen inom förvaltningsledningen ska man ändra på genom ”ordentliga samtal med alla inblandade”, säger han.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Linda Nohrstedt

Mer om: Rulltrappor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer