Brasiliens Gripen-affär ökar intresset för Sverige

2014-11-07 08:42  
Sverige och Brasilien kommer att öva tillsammans med sina Jas-plan, hoppas flygvapenchefen Micael Bydén. Foto: Stefan Kalm

Flygvapenchefen och FXM:s generaldirektör gläds åt Saabs Gripenaffär med Brasilien. Båda ser svenska fördelar.

Brasiliens köp av 36 nya Gripen E/F innebär flera positiva effekter för Sverige. Samarbetet mellan Sverige och Brasilien bedöms växa och få spin-off-effekter.

– Vi ser fram emot det här mer breda samarbetet mellan våra flygvapen, säger Micael Bydén.

Han ser flera fördelar för Försvarsmakten – även om det nu handlar om en affär mellan Gripentillverkaren Saab och Brasilien – i stället för en mellanstatlig överenskommelse som planerades med Schweiz.

Dels bedömer Bydén att Brasilien-ordern kan bidra till kostnadsdelning med Sverige ”på någon nivå” när det gäller utvecklingen av nästa generations Gripensystem. Dels får svenska flygvapnet en strategisk partner i brasilianska flygvapnet.

– Brasilien har ett stort flygvapen under utveckling och vill gå samma utvecklingsväg som vi. Jag ser framför mig att vi bland annat kan samarbeta kring utbildningar, flygsäkerhet och lära oss av att vi opererar i två olika miljöer.

Bägge kan också dra nytta av industrisamarbetet mellan Saab och Brasiliens flygjätte Embraer. Micael Bydén var nyligen själv i Brasilien och såg när den första prototypen av Embraers nya transportflygplan KC-390 rullade ut från fabriken. Om planet håller vad det lovar kan det bli en möjlig ersättare till svenska Hercules (C-130), bedömer han.

Ulf Hammarström, gd på Försvarsexportmyndigheten, FXM, ser också andra svenska fördelar. När flygvapenköpet blev klart i förra veckan befann han sig i São Paulo med flera svenska myndighetsrepresentanter i syfte att främja svenska innovationer.

– Helt klart ökar Saabaffären intresset för svensk teknologi och svenska företag här i Brasilien, säger han.

Brasilien vill förutom köpet hyra ett antal svenska Gripen C/D-plan de kommande åren. Ett mellanstatligt avtal, inklusive tidplan, väntas bli klart före nyår.

Är det med tanke på den säkerhetspolitiska utvecklingen med ökad rysk aktivitet ändå möjligt för Försvarsmakten att avvara Gripenplan?

– Förutsättningarna att låna ut C/D-plan förändras över tiden. Vi jobbar kontinuerligt med frågan i nära dialog med FXM, säger Micael Bydén.

 

Embraer – en jätte i världen

  • Embraer (Empresa Brasileira de Aeronáutica) började tillverka turboprop-plan för inrikestrafik och tävlar i dag med kanadensiska Bombardier om platsen som världens tredje flygplanstillverkare.
  • Bolaget var statligt fram till 1994 och brasilianska regeringen uppges ha kvar en gyllene aktie som ger den vetorätt. Bolaget tillverkar såväl civila som militära flygplan.
Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer