Miljö

BP: Ett plastförbud kan få negativa konsekvenser

Foto: Charles Dharapak
Foto: Charles Dharapak
Sugrör i plast kan snart förbjudas i EU. Foto: Manfredrichter/Pixabay
Sugrör i plast kan snart förbjudas i EU. Foto: Manfredrichter/Pixabay

Oljejättens prognos är att förnybar energi kommer dominera år 2040. Men BP varnar för att ett plastförbud kan ge negativa miljöeffekter.

Publicerad

Det eskalerande problemet med plastföroreningar i haven har fört upp frågan högt upp på agendan, och i sitt årliga dokument Energy Outlook spekulerar BP kring att ett förbud mot engångsprodukter av plast kommer vara infört till 2040. Oljejätten tror dock att den åtgärden skulle få en motsatt effekt och bidra till ökade miljöproblem.

Deras resonemang bygger på att en lag inte skulle få produkter som vattenflaskor, påsar, sugrör och engångsbestick att försvinna. Istället kommer de tillverkas i nya material som gör produktionen långt mer energikrävande.

Om du byter ut en plastflaska mot en glasflaska så krävs det omkring 80 procent mer energi. Det innebär ökade koldioxidutsläpp. Och den flaskan är mycket tyngre, så det går åt en massa mer energi för att transportera runt den, säger BP:s chefsekonom Spencer Dale till BBC.

Vattentillgångarna hotas

Som producent av råvaran till plast talar oljebolaget i egen sak, men BP:s slutsats får stöd av forskning vid Heriot-Watt University. Även deras studie visar på en ökad energiåtgång när plast byts ut mot glas och metall. Forskarna tryckte också på att omställningen skulle kunna skada våra vattentillgångar. 

BP:s chefsekonom anser att samhället förvisso borde känna en oro kring plaster, men att vi samtidigt bör ha blicken på andra problem som kan uppstå i kölvattnet. Vissa talar om regeln kallad ”lagen om oavsiktliga konsekvenser”. Ett exempel är resultatet av Storbritannien politiska beslut kring diesel.

Eftersom bränslet ger 15 procent lägre koldioxidutsläpp har staten länga agerat för att minska andelen bensindrivna fordon. Och från en fordonspark med cirka tio procent dieslar under 90-talet hade andelen 2012 ökat till häften av den brittiska bilflottan. Problemet är att dieslarna släpper ut fyra gånger så mycket kväveoxid och 22 gånger mer partiklar än bensinmotorer. Snedsatsningen har lett till snabbt ökande nivåer av luftföroreningar som landet nu kämpar med.