Bot mot kronisk smärta värt att vänta på

2015-05-20 07:14  
Ny Tekniks reporter Ulla Karlsson-Ottosson.

KRÖNIKA. Ibland väger jag orden på guldvåg. Det är de gånger då jag rapporterar om omvälvande forskningsgenombrott inom medicinsk teknik.

Sådana artiklar väcker ofta hopp om snar lindring och bot. Många blir besvikna när de inser hur många år av utveckling och test som återstår innan tekniken kan finnas ute i vården. Även om det står tydligt och klart i artikeln. Men teknikutveckling och kliniska studier tar tid. Enbart ett teknikgenombrott kräver ofta minst tio år av forskning.

Så är det till exempel med den mikropump mot smärta som svenska forskare utvecklat. Inopererad likt en pacemaker ska den skicka ut kroppsegna joner som hindrar smärtsignaler från nerver att nå hjärnan. Studier på råttor visar att konceptet fungerar.

Enligt forskaren Daniel Simon vid Linköpings universitet kommer det att dröja ytterligare fem till tio år innan jonpumpen kan finnas ute på klinikerna. Ändå hörde många drabbade av sig direkt efter att artikeln publicerats för att få kontakt med forskarna.

Men utveckling från idé till prototyp tar ofta betydligt längre tid än så. Teknikområdet bioelektronik, som det handlar om i det här fallet, föddes redan för drygt 30 år sedan. Jag och en kollega skickades då till USA för att rapportera om det hajpade forskningsområdet. Under två veckor reste vi runt och besökte forskningslabb och utvecklingsbolag. Mest omtalade var elektroingenjören John Wehrung och biologen James McAlear på utvecklingsbolaget EMV, 15 km utanför Washington. De ville gifta samman mikroelektronik med biologi och skapa kretsar som talade med kroppens nervceller på ett sätt som cellerna kan förstå. Första målet var en krets som skulle ge blinda synen tillbaka. På sikt hägrade minnesproteser och en biologisk dator.

Spännande – ja visst. Men först nu, 30 år senare, har prototyper av sådana minnesproteser och synkretsar för blinda som företaget talade om börjat poppa upp. Den tidsrymden från idé till prototyp eller marknad, är inte ovanlig och nämns ofta på de seminarier om teknikutveckling jag varit på.

Förhoppningsvis kommer det inte ta så lång tid för den smärtstillande jonpumpen att nå ut till klinikerna. Redan de fem till tio åren som Daniel Simon på laboratoriet för organisk elektronik förutspår måste te sig som en oändlig tidsrymd för personer som lider av kronisk smärta. Däremot lär det dröja innan tekniken med jonpumpen når sin fulla potential.

Enligt professor Bengt Linderoth vid Karolinska institutet, som leder de djurförsök som krävs för att pumpen ska kunna godkännas för användning i människan, kan jonpumpen på sikt användas i alla möjliga organsystem. För i vartenda av våra organ finns signalsubstanser och nervkretsar som kan råka i olag och då behöver rättas till. Det om något är stort och värt att vänta in. Även om det kommer att ta 30 år.

Läs en uppdatering av forskarnas arbete 2015-12-15:

Läs mer: Forskare kämpar för metod mot kronisk smärta

Läs tidigare artiklar:

Läs mer: Svenskt genombrott: Bot mot kronisk smärta

Läs mer: Risken: Medicin mot kronisk smärta overksam

 

 

Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer